Metro
Metro Sport 17 feb 2016 / 17:25 uur

Vrouwen geweigerd bij beachvolleybal in Iran

De internationale volleybalfederatie FIVB is in verlegenheid gebracht omdat bij het beachvolleybaltoernooi dat deze week wordt gespeeld op het Iraanse eiland Kish de toegang is geweigerd aan vrouwelijke toeschouwers. Vooraf was juist beloofd dat het evenement, dat deel uitmaakt van de World Tour, voor iedereen te bezoeken is.

Verboden

Officieel is het voor vrouwen in Iran sinds 2012 verboden om volleybalwedstrijden te bezoeken. Toch koos de FIVB ervoor om de officiële aftrap van het nieuwe beachvolleybalseizoen van de wereldtop bij de mannen te laten plaatsvinden in het streng-islamitische land. De vrouwen spelen niet in Iran.

Misverstand

De FIVB zegt dat er sprake is geweest van een klein misverstand met het beveiligingspersoneel dat inmiddels is opgelost. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gelooft dat niet. „De FIVB heeft Iran beloond met dit toernooi dus zij moet het land aan de internationale regels houden en druk uitoefenen om dit verbod voor vrouwen op te heffen”, aldus Minky Worden van HRW.

De Nederlandse topteams Reinder Nummerdor/Christian Varenhorst en Robert Meeuwsen/Alexander Brouwer doen niet mee in Iran.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vrouwen geweigerd bij beachvolleybal in Iran
Sluiten