Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 14 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Veltman: Ik ben bijna het hoertje van de verdediging

Joël Veltman hamerde er vorige week na de gewonnen Klassieker op, dat Ajax tegen FC Groningen met dezelfde vechtlust moest spelen als in het gewonnen duel met Feyenoord. Anders zou het niet ‘des Ajax’ zijn. Maar van die Amsterdamse vechtlust was zondagmiddag in de Euroborg aanvankelijk helemaal niets te zien.

Des Ajax

„Nee, de eerste helft was zeker niet des Ajax”, lacht Veltman. Misschien doordat trainer en grote roerganger Frank de Boer zondagochtend vlak voor de wedstrijd ziek in het hotel moest achterblijven, begon Ajax uitermate afwachtend aan het lastige uitduel met Groningen, dat uiteindelijk met 1-2 gewonnen werd.

Nu we het toch over ‘des Ajax’ hebben. Afgelopen week maakte Opta Sports een statistiek bekend, die er niet om loog. In de eerste vijf duels na de winterstop had Ajax de minste kansen gecreëerd van alle clubs in de gehele Eredivisie.

Statistiek

„En dan toch tweede staan”, probeert Veltman die pijnlijke statistiek weg te lachen. „Je kan het ook een beetje omdraaien. Maar natuurlijk heb je gelijk en is dat niet des Ajax. Des Ajax is veel kansen creëren en attractief voetballen en veel scoren. Dat willen we ook. Volgens mij hebben we die intentie ook in de tweede helft laten zien. Maar een helftje is niet genoeg, we moeten dat de hele wedstrijd laten zien.”

Dat Ajax nog minder kansen na de winterstop nog minder kansen had weten te creëren dan De Graafschap en Cambuur was volgens Veltman geen onderwerp van gesprek in de kleedkamer. „Het is niet ter sprake gekomen in de kleedkamer. Sommigen lezen het wel, maar we hebben het er niet over gehad. Maar we doen er alles aan om goed te spelen. Elke training weer.”

Na de winst in twee lastige competitieduels op rij met hoopvol voetbal lijkt Ajax, dat dit seizoen zo vaak dodelijk saai voetbalde, aan de betere hand te zijn.

Hard werken

„We hebben veel gesproken over het voetbal zelf”, legt Veltman uit. „Maar het begint bij hard werken en duels winnen. Pas dan kom je aan voetballen toe. Dat besef heerst nu wel binnen de selectie.” Ondertussen is het de vraag voor Veltman op welke positie hij volgende week bij Ajax speelt. De gelegenheidsrechtsback zag centrale verdediger Mike van der Hoorn zondag tegen een rode kaart aanlopen. Omdat Ajax volgende week ook al niet kan beschikken over de gblesseerden Jaïro Riedewald en Kenny Tete, zal Frank de Boer volgende week moeten puzzelen met zijn defensie.

Oh shit

„Het was wel een overtreding”, reageert Veltman op de rode kaart van zijn collega. „Maar om daar nou een tweede gele kaart voor te geven? Ik stond er vlakbij en ik hoorde scheidsrechter Liesveld zeggen: Oh shit, je hebt al geel. Als hij wist dat Mike al geel had, had hij hem volgens mij niet gegeven. Maar zuur voor Mike, want hij speelde goed.”

„Waar ik volgende week speel? Tsja, ik ben bijna het hoertje van de verdediging, haha. Ik word overal ingezet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.