Remco Visser
Remco Visser Sport 27 feb 2016 / 18:15 uur

‘Nieuwe kwalificatie-opzet Formule 1 pas in mei’

De nieuwe opzet van de kwalificaties in de Formule 1 wordt waarschijnlijk pas in mei geïntroduceerd en niet al bij de start van het seizoen in Australië. ,,Dat was eigenlijk wel de bedoeling maar we krijgen de software niet op tijd klaar. Daarom wordt het nieuwe format van kwalificeren mogelijk pas in Spanje veranderd”, onthulde F1-baas Bernie Ecclestone zaterdag in een interview met de Engelse krant The Independent.

De vertraging zou betekenen dat de startvolgorde bij de eerste vier Grand Prix-races van het WK 2016 nog op de oude manier wordt bepaald. De belangrijkste wijziging is dat in alle drie kwalificatieronden na een bepaalde tijd de langzaamste coureur afvalt. In de eerste twee sessies worden elk zeven rijders geëlimineerd. In de finaleronde strijden uiteindelijk nog maar twee man om poleposition.

Spanning

,,Dat was niet wat ik wilde”, zei Ecclestone. De 85-jarige Brit was zelf voorstander van een systeem met tijdstraffen om de startopstelling spannender te krijgen. ,,Wanneer een jongen pole pakt maar ook de vorige race al heeft gewonnen, moet hij zoveel seconden bovenop zijn kwalificatietijd krijgen dat hij zich door het veld heen naar de koppositie moet zien te knokken”, lichtte de F1-veteraan zijn plan toe. ,,Dat zou de race pas interessant maken.”

Ecclestone werd echter overruled, want de F1-teams vonden zijn idee maar niks. ,,Ze zijn knettergek”, was zijn reactie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nieuwe kwalificatie-opzet Formule 1 pas in mei’
Sluiten