Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 2 feb 2016 / 08:55 uur

Fabrikant klaagt eerste mechanische dopinggeval aan

Femke van den Driessche heeft in de voorbije 48 uur heel België over zich heen gehad. Bij de veldrijdster werd zaterdag op het wereldkampioenschap een motortje in een van haar fietsen aangetroffen. Fietsenfabrikant Wilier Triestina sleept de negentienjarige coureur nu voor de rechter.

Het Italiaanse merk laat in een verklaring op de site van La Gazzetta dello Sport weten verbijsterd te zijn. “Dit gaat in tegen al onze waardes en we distantiëren ons dan ook volledig van deze zaak”, zegt directeur Andrea Gastaldello. “Het is onaanvaardbaar dat foto’s van onze fiets in de media zijn verschenen als gevolg van deze affaire. We werken elke dag hard aan de kwaliteit van onze fietsen en het is bedroevend te weten dat er opzettelijk is geknoeid is met een fiets van ons.”

Minimaal zes maanden

Het is de eerste keer dat er in de wielrennerij iemand betrapt wordt op mechanische doping. UCI-voorzitter Brian Cookson maakte bekend dat ze geschorst wordt voor minimaal zes maanden en dat er nog geen maximum is vastgesteld. Ook haar ploeg Kleur Op Maat greep in en zette Van den Driessche op non-actief.

Merckx en Lefevere

Volgens velen moet er strenger ingegrepen worden. Ook Eddy Merckx, die wordt gezien als de beste wielrenner ooit, doet zijn zegje. “Ze zouden haar levenslang moeten schorsen”, vertelde de Vlaming. “Van wat ik gisteren op de televisie zag, leek het alsof het niet de eerste keer was. Ze lieten ook een rit van de Koppenbergcross zien (waar Van den Driessche tweede eindigde, red.) en dat was niet normaal. Voor mij is dit het ergste wat je kan doen. Dit is motorcross. Ze moeten met Valentino Rossi (bekende motorcrosser, red.) gaan rijden.”

Ook Patrick Lefevere (ploegleider van de Belgische succesformatie Etixx-Quick Step) is hard in zijn oordeel. ,,Als dat waar is… Levenslang schorsen. Das erg. Niet leuk na al die jaren van twijfels en geruchten.” Zijn commentaar leidde echter weer tot de nodige gefronste wenkbrauwen, die de reactie nogal hypocriet vinden gezien het verleden van Lefevere. Onder andere journalist en oud-renner Thijs Zonneveld sprak zich uit op Twitter.

Zelf is Van den Driessche radeloos. Ze claimt dat de fiets niet van haar was, maar dat ze ‘m leende van een vriend. “Ik heb nooit geweten dat er een motortje in die fiets zat. Dat heeft hij mij nooit verteld. Het is allemaal een vergissing en ik ben heel erg geschrokken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fabrikant klaagt eerste mechanische dopinggeval aan
Sluiten