Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 16 feb 2016 / 17:20 uur

‘El Hamdaoui was juist belangrijk voor AZ’​

„Bal aan je voet! Halve cirkel! Blijf in beweging. Ja, zo ja! Jaja! Bal aan je voet! Bal aan je voet!!”, Martin Haar traint de beloften van AZ en heeft in de zak van zijn trainingspak per ongeluk zijn telefoon opgenomen. Zo kunnen we op de sportredactie bij Metro een paar minuten live meegenieten van een training van de 63-jarige coach van Jong AZ.

Sfeer

Een uurtje later belt Haar terug en hoort hij dat we mee hebben geluisterd naar zijn training. „Ik hoop dat je er wat van hebt opgestoken”, zegt hij hardop lachend. Het is tekenend voor de sfeer die momenteel binnen heel de club heerst. AZ heeft sinds de winterstop alle wedstrijden gewonnen en speelt daarnaast ook nog eens veruit het leukste voetbal in de Eredivisie.

„Ja, AZ is hot”, zegt Haar. „Voor de winterstop hadden we ook al een goede groep. Wel jong en onervaren. Door het drukke programma van competitie, beker en Europa League werden er veel te weinig punten gehaald voor een club als AZ.”

El Hamdaoui

Na een uitstekend verlopen trainingskamp in Spanje, begonnen de Alkmaarders ontketend aan de tweede seizoenshelft. Haar weet wel waarom. „Mounir El Hamdaoui en Ron Vlaar trainden al een tijdje mee met de selectie. Dat was heel belangrijk voor deze groep. Mounir was nog wel niet op zijn topniveau, maar als het op trainen aankomt heeft hij een ongelooflijke drive. Dat zien andere jongens ook. Die moeten dan ook meer doen. Vlaar is in de Premier League en op het WK onder Van Gaal zo enorm gegroeid. Aan die combi trokken spelers zich op.”

Feyenoord

Wie de woorden van Haar hoort, kan maar moeilijk begrijpen dat Feyenoord weigerde om de destijds nog niet fitte Vlaar mee te laten trainen op Varkenoord. „Ik weet niet wat de beweegredenen van Feyenoord waren”, zegt Haar. „Maar bij AZ koesteren we oud-spelers. We hebben de policy dat die altijd mogen meetrainen. Ik heb dit seizoen naast El Hamdaoui en Vlaar ook met oud-spelers Nick van der Velden en Simon Cziommer getraind.”

Ondanks dat hij niet meer dagelijks rechtstreeks bij het eerste betrokken is, geniet Haar van de sfeer die momenteel bij AZ hangt. „Toen we in 2009 kampioen werden heerste er een echt topsportklimaat. Van de dokter, de fysio tot aan de kantinemedewerker iedereen dacht hetzelfde. Die mentaliteit proef ik nu ook weer. Dat is volgens mij de sleutel naar succes.”

Beloften

Dat het eerste elftal momenteel de overwinningen aaneen rijgt, wordt volgens Haar niet alleen bepaald door de kracht van de A-selectie. „Luister, gisteren speelden we met de beloften tegen De Graafschap. Ik zeg tegen die jongens: Het is ook jullie succes. Als Vlaar geblesseerd raakt moet Derrick Luckassen klaar staan om hem te vervangen. Alle posities zijn bij AZ ingedeeld. Dat geeft structuur en duidelijkheid. Nou, die jongens ‘rachten’ De Graafschap vervolgens met 5-0 van het veld. Heerlijk, die drive.”

Nu AZ zes keer op rij gewonnen heeft met mooi voetbal verandert het verwachtingspatroon. „Absoluut, het spel is nu op de wagen. Tegenstanders gaan zich aanpassen. De moeilijkheidsgraad gaat omhoog. En het is de vraag hoe de groep reageert op een tegenslag, want daar hebben ze dit jaar nog niet mee hoeven omgaan.”

Reageer op artikel:
‘El Hamdaoui was juist belangrijk voor AZ’​
Sluiten