Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 24 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Barbecueën met Atlético-coach Diego Simeone

Kiki Musampa kan zich de barbecuefeestjes in de tuin van Diego Simeone nog goed herinneren. „Het was echt zo’n typische Argentijnse barbecue met grote lappen vlees; hoe groter de steaks hoe beter”, lacht de voormalige middenvelder die tussen 2003 en 2005 anderhalf seizoen uitkwam voor Atlético Madrid en daar samenspeelde met de heetgebakerde Argentijn die nu de trainer is van ‘Los Colchoneros’. „Simeone is dol op barbecueën, hij had zelfs een speciaal ‘barbecuehuis’ in zijn tuin laten bouwen met grote grills en een bar.”

Argentijns kliekje

„Simeone is een krijger op het veld, maar daarbuiten is hij een aardige gast”, weet Musampa die onder meer ook voor Ajax, Bordeaux, Malaga en Manchester City uitkwam. „Toen ik bij Atlético kwam deed hij er alles aan om me thuis te laten voelen in Madrid. We waren vrienden. Ik kwam veel bij hem over de vloer. Dat was wel speciaal, want het was niet zo dat hij alle spelers uitnodigde. Bij Atlético speelden naast Simeone nog een paar Argentijnen; onder wie keeper German Burgos die nu zijn assistent is, verdediger Matias Lequi en middenvelder Ariel Ibagaza. Het was een Argentijns kliekje aangevuld met een Nederlander, haha.”

Diego Maradona

Met Simeone praatte Musampa vooral veel over die andere Diego. „Maradona was mijn idool, ik wilde alles van hem weten. Simeone vond dat fantastisch. Dan kwam er een stapel albums tevoorschijn en liet hij me foto’s zien van Maradona en hem in het nationale team, maar ook bij Sevilla waar hij samen met Maradona heeft gespeeld. Hij was daar supertrots op en had de mooiste anekdotes. Zo belde Maradona hem ooit eens op een donderdagavond met de vraag of hij mee de stad in wilde voor een drankje. Maar Simeone is een winnaar en die gaat niet de stad in als er zaterdag een wedstrijd op het programma staat. Dus hij zei nee. Maar Maradona is het niet gewend als hij zijn zin niet krijgt. Zijn wil is wet. ‘Rotzak’, zei hij voordat hij ophing en hij heeft twee weken lang niet met Simeone gesproken.”

Klootzakken, mietjes

Bij Simeone thuis voelde Musampa zich op zijn gemak, bij de club was dat niet altijd het geval. „De druk was immens. De resultaten waren niet goed en als dat het geval is kreeg je met de grote baas te maken.” Dat was toen de beruchte en inmiddels overleden voorzitter Jesus Gil y Gil. „We zaten in de kleedkamer en dan kwam er iemand zeggen dat we naar het kantoor van ‘El Jefe’ moesten. Dat moest altijd meteen, dus in allerijl gingen we naar boven, sommige spelers waren nog niet eens helemaal aangekleed. Gil stond ons dan al briesend op te wachten. We kregen een kwartier lang allerlei verwensingen naar ons hoofd geslingerd. We waren klootzakken, mietjes, noem maar op. Sommige spelers gingen er tegenin en riepen ‘Rotzak, wat weet jij nu van voetbal?!’ Heel bizar om mee te maken, ik hield me dan maar afzijdig.”

Gil y Gil op zijn best:

https://www.youtube.com/watch?v=2ln_QYaIgA4

Altijd onrust

Atlético is de meest onrustige club waar Musampa ooit voor heeft gespeeld. „Anderhalf jaar Atlético staat gelijk aan tien jaar Ajax. Die fluwelen revolutie is niks vergeleken met de onrust die er altijd rond Atlético hing. Ik heb daar twee trainers versleten en spelers blijven er over het algemeen ook niet lang. Zeker niet in die tijd. Er was vaak spanning en dat was niet altijd fijn.”

Toch is zijn periode in de Spaanse hoofdstad belangrijk geweest voor Musampa. „Ook al speelde ik niet altijd alles, ik heb bij Atlético leren knokken. Iedereen binnen die club is een vechter. Die passie heeft de club echter ook vaak in problemen gebracht. Nu is er balans en dat zie je terug in de resultaten. Simeone is hierin de aanjager. Hij kent de club, heeft voor rust gezorgd zonder dat Atlético de passie waarmee het voetbalt heeft verloren. Ik vind dat heel knap.”

Nog altijd balen

Simeone raadde Musampa overigens aan na anderhalf jaar te verkassen. „Hij zei dat ik op mijn leeftijd meer moest spelen en dacht dat het goed voor me was om verhuurd te worden. Ik had daar nooit zo over nagedacht, maar Simeone had gelijk.” Musampa vertrok vervolgens naar Manchester City. „Dat was een goede beslissing, maar weet je wat er gebeurde toen ik net een paar weken in Engeland zat? Maradona kwam barbecueën bij Simeone. Echt, ik baal nog steeds dat ik dat heb gemist.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Barbecueën met Atlético-coach Diego Simeone
Sluiten