Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 2 feb 2016 / 11:00 uur

Aswolk, fax kapot: opzienbarende mislukte transfers

De inkt was nog niet opgedroogd onder zijn Anderlechtcontract, toen Galatasaray Alexander Büttner deze transferperiode polste voor een overgang naar Istanbul. Als de Turkse topclub eerder had gehandeld was Büttner nu ploeggenoot geweest van Wesley Sneijder. Het geval Büttner staat niet op zichzelf. In de transferperiode wachten clubs vaak op het laatste moment om een deal te sluiten, waardoor er nog van alles mis kan gaan.

Falcao

‘El Tigre’ was een gevreesde doelpuntenmachine bij Atlético Madrid en deed het daarna ook wel even aardig bij AS Monaco. Maar huurperiodes bij Manchester United en Chelsea liepen op niks uit en zijn loopbaan is ernstig in het slop geraakt. Monaco hoeft de Colombiaanse spits niet meer terug en probeert hem definitief te slijten. Falcao hoopte deze transferperiode op een terugkeer naar Atlético en was daarom naar verluidt al afgereisd naar de Spaanse hoofdstad. Van een rentree in het Estadio Vicente Calderón komt het echter niet, omdat de overstap van Jackson Martinez van Atlético naar China niet doorging.

David de Gea

De Spaanse keeper van Manchester United wilde afgelopen zomer graag terug naar zijn geboorteland. Zijn vrouw was het leven in Engeland zat, ze vergeleek Manchester met de achterkant van een koelkast, en De Gea zelf achtte de kans op prijzen pakken bij Real Madrid groter dan bij The Reds. United deed moeilijk, maar uiteindelijk leek het op het laatste moment toch rond te komen. Maar Real kreeg het papierwerk niet op tijd in orde doordat de fax kapot was.

Robert Lewandowski

Iedere keer als Sam Allardyce Robert Lewamdowski ziet spelen, moet hij denken aan de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull. De aswolk die door de eruptie vrijkwam legde dagenlang het vliegverkeer plat en is de reden dat de Poolse spits in 2010 niet naar Blackburn Rovers kwam. De Engelse club had een akkoord met Lech Poznan en Lewandowski zag een overstap ook wel zitten, maar wilde nog wel een bezoekje aan de club brengen voordat hij definitief zijn krabbel zou zetten. In plaats daarvan bezocht hij eerst het eveneens geïnteresseerde Borussia Dortmund.

Zlatan Ibrahimovic

Arsenal had Zlatan Ibrahimovic graag willen inlijven, maar de Zweed zei ‘dat hij niet aan stages deed’. Volgens Tony Flygare, die in de jeugd van Malmö FF met Zlatan samenspeelde en toentertijd als een groter talent werd beschouwd, komt in zijn boek ‘Once, I was bigger than Zlatan’ met een ander verhaal. Volgens hem wilde Zlatan helemaal niet meer naar Engeland na een eerdere ervaring bij QPR waar beiden in 1998 stage liepen. Tijdens een training kreeg Zlatan een tackle van de coach te verwerken en daar was Zlatan niet van gediend. Hij verkocht de coach een trap en zei hem ‘to fuck off’. Volgens Flygare had Zlatan daarna geen zin meer om in Engeland te spelen.

Zinedine Zidane

Opnieuw een gemiste kans voor Blackburn Rovers en dit keer konden ze zich niet verschuilen achter een IJslandse vulkaan. Manager Kenny Dalglish wilde in 1995 dolgraag Zinedine Zidane naar Ewood Park halen, maar de toenmalige eigenaar Jack Walker zorgde ervoor dat de deal niet doorging. Zijn hirstorische woorden waren: „Waarom Zidane halen als je Tim Sherwood hebt?”

Ruud Gullit

De Nederlander die bij AC Milan uitgroeide tot een wereldster, speelde in 1980 bijna voor Ipswich Town. Maar de toenmalige manager Bobby Robson, die later onder meer coach werd van PSV en Barcelona, twijfelde aan de discipline van Gullit.

Diego Maradona

Harry Haslam, manager van Sheffield Wednesday, was in 1978 op een scoutingstrip in Argentinië toen hij ene Diego Maradona aan het werk zag. Hij zette alles op alles om de toen 17-jarige baltovenaar naar Engeland te halen. Het kwam zelfs tot een deal met Boca en Maradona. Haslam hoefde alleen maar 200.000 pond op tafel te leggen. Helaas voor Haslam en de fans van Sheffield, wilde het bestuur niet meer dan 160.000 pond uitgeven. Maradona bleef dus in Argentinië en verkaste later naar Barcelona. En Sheffield? Dat degradeerde dat seizoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aswolk, fax kapot: opzienbarende mislukte transfers
Sluiten