Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 18 jan 2016 / 15:36 uur

Vraagtekens na verklaring KNVB over oerwoudgeluiden

Volgens KNVB-directeur operationele zaken Gijs de Jong had de KNVB er geen moeite mee gehad als Riechedley Bazoer, Ajax of scheidsrechter Pol van Boekel had besloten om van het veld te stappen tijdens ADO Den Haag – Ajax. Het duel werd ontsierd door oerwoudgeluiden. Zij zouden in alle opzichten zijn gesteund, benadrukt de KNVB zelfs.

Andere regels dan UEFA

Hoe mooi de gedachte ook, de uitspraak zorgt wél voor de nodige vraagtekens. Waar de KNVB immers de slachtoffers aanspoort om stelling te nemen tegen dit verwerpelijke gedrag, wordt het door de UEFA niet getolereerd wanneer een speler het veld afloopt als hij racistisch bejegend wordt. Sterker nog, een speler die dit doet, krijgt de gele kaart voorgeschoteld. Volgens de Europese voetbalbond is de scheidsrechter namelijk de enige persoon die tijdens een wedstrijd beslissingen neemt.

In Nederland ligt die bevoegdheid bij de thuisspelende club. „Dat hebben we tien jaar geleden met de clubs zo afgesproken”, aldus een woordvoerder van de bond. „Wij verschillen hierin inderdaad met de UEFA. Wij vinden het namelijk gek om de verantwoording alleen bij de scheidsrechter te leggen. Hij heeft het te druk met de wedstrijd en kan de gevolgen niet overzien. Wat als een wedstrijd ineens een uur te vroeg is afgelopen? De thuisspelende club is verantwoordelijk voor de organisatie van het duel en heeft daar beter zicht op.”

Tussenstap

Maar Bazoer of een andere speler die het racisme op een gegeven moment zó zat is, heeft dat inzicht toch ook niet? „Dat klopt, daarom is er altijd nog een tussenstap en dat is het tijdelijk stil leggen van de wedstrijd. In die tussentijd kan de thuisclub het publiek tot bedaren proberen te brengen en tot een sluitend besluit komen. Er wordt nooit meteen overgegaan tot definitieve staking.”

Spelers

En moet het initiatief wel van de spelers komen? „Ik denk dat het niet aan ons is om dat te doen”, vroeg ADO-speler Ruben Schaken zich maandag openlijk in deze krant af. „Dan kan je misschien zelfs te maken krijgen met werkweigering.”

Daar hoeft Schaken zich volgens de KNVB echter geen zorgen om te maken. „Een speler zal nooit gestraft worden als hij het slachtoffer is van racisme”, benadrukt de KNVB-woordvoerder. „Als je dit gedrag wilt aanpakken, moet je dat met zijn allen doen. Vandaar dat we ook de scheidsrechter niet alleen verantwoordelijk willen stellen. Het is moeilijk om in deze een grens te bepalen. Wanneer moet je ingrijpen? Als 100 man iets roepen? Of 10 man? Het is een gevoelskwestie.”

Staken

Ook is het wel of niet staken van een wedstrijd niet van invloed op de strafmaat. „Zo waren er ook verschrikkelijke spreekkoren te horen tijdens FC Utrecht – Ajax, maar die wedstrijd werd ook gewoon uitgespeeld. Naderhand werd FC Utrecht alsnog een straf opgelegd. ADO kan hoogstwaarschijnlijk ook een straf tegemoet zien, maar hoe zwaar die straf is, ligt eraan wat er gedaan is om dit te voorkomen en welke actie er nu wordt genomen. Elk incident wordt afzonderlijk bekeken en beoordeeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vraagtekens na verklaring KNVB over oerwoudgeluiden
Sluiten