Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 4 jan 2016 / 09:57 uur

Volleybalsters kweken girlpower op Papendal

De volleybalsters, Dafne Schippers, de handbalsters. 2015 was succesvol, maar dit jaar op de Spelen moet het gebeuren.

Voorbeeld

„We hebben een beetje het voorbeeld gegeven hè?’, lacht Maret Balkestein-Grothues. De aanvoerster van de volleybalsters ziet ook de overeenkomsten tussen haar team en de handbaldames. „Eerst werd er alleen maar over de hockeyvrouwen gepraat, nu komen daar de handbaldames en wij bij. Dat is wel leuk natuurlijk. We werken er zo hard voor. Dan is het wel fijn dat je op een eindtoernooi de bevestiging krijgt dat je op de goede weg bent.”

De volleybalsters wonnen vorig jaar in oktober zilver op het EK in eigen land, terwijl de handbalsters op de valreep van 2015 tweede werden op het WK. Beide teams zitten ‘op Papendal’. „Het is een fantastische plek voor sporters met alle faciliteiten die je nodig hebt”, aldus Balkestein-Grothues. „We zitten er per jaar zo’n vijf maanden, maar gelukkig niet intern. Er is nog enigszins plek voor een sociaal leven. Maar daarin worden we gelukkig wel vrijgelaten. Sommige meiden vinden het bijvoorbeeld juist fijn om ook op Papendal te blijven slapen.”

Samenzijn

Papendal is een tweede huis. De volleybaldames zaten er zelfs met kerst. Op kerstavond werd er getraind, net zoals op eerste kerstdag. Op tweede kerstdag hadden de speelsters een dag ‘vrij’: ’s avonds om zes uur moest er weer getraind worden. „Als je iets wil moet je daar dingen voor opgeven”, aldus Celeste Plak. „Zo erg is dat niet. Niet alleen werk je met zijn allen naar één doel toe, waardoor je de meiden vaker ziet dan je eigen familie, maar de omgeving zelf inspireert ook.”

Volgens Plak is vooral het gevoel van samenzijn dat inspireert. „Tijdens de lunch kom je bijvoorbeeld ook andere sporters tegen. Dat is leuk, het is een soort huis. Het maakt het extra leuk om naar andere sporters zoals Dafne Schippers en de handbaldames te kijken. Nou zijn dat sowieso wel sporten waar ik interesse voor heb, maar ik heb bijvoorbeeld ook naar het handboogschieten gekeken omdat zij hier ook zitten. Normaal zou ik dat niet snel hebben gedaan, haha. Je hebt het gevoel ‘hé, dat is er ook één van het nest.”

Meer betrokken

„Ik voel me wel meer betrokken bij de sporters die we hier tegenkomen”, bekent Balke stein-Grothues. „Toen Dafne wereldkampioen werd, zaten wij in Brazilië. Na de training renden we als een dolle naar onze hotelkamers om haar finale te zien. En natuurlijk volgen er dan felicitaties over en weer. Het werkt extra motiverend. Als de een succes heeft, wil de ander dat ook.”

Maar waar Schippers en de handbalsters al (zo goed als) zeker zijn van de Spelen, moeten de volleybalsters nog flink aan de bak. Vanavond spelen ze tegen Duitsland hun eerste wedstrijd van het Olympisch kwalificatietoernooi dat plaatsvindt in Turkije. In een ijzersterk deelnemersveld, waaronder ook Europees kampioen Rusland, plaatst alleen de nummer één zich rechtstreeks voor de Spelen. „De kwalificatie voor Rio is moeilijker dan het toernooi zelf”, zegt Balkestein-Grothues. „Maar als we het halen zijn we ook meteen medaillekandidaat. Europa heeft zoveel goede volleyballanden. Eigenlijk zouden we naar Afrika moeten verhuizen, dan was kwalificatie voor de Spelen een makkie geweest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Volleybalsters kweken girlpower op Papendal
Sluiten