Johan van Boven
Johan van Boven Sport 8 jan 2016 / 08:18 uur

Stadionliefhebbers opgelet: groundhoppen doe je zo

Dat het voetbal hem gestolen kan worden, is wellicht overdreven. Maar het scheelt niet veel. Wesley Karsbergen is veel meer geïnteresseerd in de randzaken van het voetbal. Al tien jaar zoekt hij in het buitenland naar de ultieme stadionbeleving.

De 27-jarige Feyenoordfan uit Barendrecht kijkt tijdens wedstrijden meer naar de mensen om zich heen dan naar het veld. Hoe fanatiek zijn ze? Wat zingen ze? Hoe gedragen ze zich ten opzichte van de supporters van de tegenpartij? En dan het stadion. Karsbergen geniet meer van volgepakte tribunes dan van een ruit op het middenveld. Meer van een volkse wijk rond een stadion dan van een passeerbeweging.

Bijna tien jaar geleden werd hij gegrepen door het fenomeen groundhoppen. Hij had regelmatig uitwedstrijden van Feyenoord bezocht, ook in het buitenland, maar in 2006 ging hij voor het eerst zonder zijn vader naar een wedstrijd die los stond van zijn favoriete club.

Blowing Bubbles

„West Ham United-Chelsea was mijn eerste wedstrijd”, zegt Karsbergen. „Ik ging met mijn vriendin een weekendje naar Londen en we pakten daar een voetbalpotje mee. Sindsdien is het van kwaad tot erger geworden, want nu gaan we nergens meer naartoe zonder een voetbalwedstrijd te bezoeken. Zij vindt het ook wel geinig.”

Upton Park, het stadion van West Ham, maakte een onuitwisbare indruk op hem. „Ik ben er vorige week toevallig voor de derde keer geweest en dat gebeurt niet vaak. Meestal heb ik het na een keer wel gezien, maar hier wil ik nog wel tien keer naartoe. De sfeer is prachtig. Alleen al de drukte bij het metrostation, de wandeling tussen de huizen door naar het stadion, prachtig.”

Door de tuin

Zo’n typisch Engelse volkswijk waar je ineens tegen de muren van het stadion aankijkt. Karsbergen heeft dat daarna vaker meegemaakt, maar de eerste keer blijft altijd het best in het geheugen hangen. „En ook het nummer I’m Forever Blowing Bubbles als de spelers het veld opkomen is geweldig. De passie op de tribunes is wel heel erg voelbaar. Toen ik er laatst was zat ik in het uitvak en om daar te komen moest ik dwars door tuinen van mensen lopen, haha.”

Uitvak? Hoe komt iemand uit Nederland in vredesnaam aan kaartjes voor het uitvak van een club uit de Premier League? „Het ging om de wedstrijd tegen Southampton en die kaarten kon ik via Feyenoord regelen. Maar het is in Engeland sowieso redelijk eenvoudig om aan tickets te komen. Ik ben vorig seizoen bij de derby tussen Sunderland en Newcastle United geweest, nadat ik in een mail aan Sunderland had gevraagd of er nog kaartjes waren. Dat was geen probleem. In Nederland is dat ondenkbaar.”

Mede daarom gaat hij veel liever naar wedstrijden in Engeland, België, Duitsland, Schotland, Noord-Ierland, noem maar op. Op zijn website doet hij verslag van zijn vele reizen. Sinds 2006 bezocht hij 144 stadions in 15 verschillende landen. Daar komen in 2016 ook weer de nodige groundhopavonturen bij. Tijdens de winterstop van de Eredivisie ziet hij alleen al zeven duels over de grens.

Karsbergen kijkt normaal gesproken van maand tot maand welke wedstrijden hij, met zijn vriendin of met een groep vrienden, bezoekt. Maar het EK in Frankrijk staat al een tijdje op zijn verlanglijstje. Hij heeft zich op de site van de UEFA ingeschreven voor kaarten en hoopt binnenkort uitsluitsel te krijgen over de toegangsbewijzen. Waar betaalt de Groundhopper het eigenlijk allemaal van?

„De een gaat elk weekend op stap en geeft een smak geld uit en ik ga naar een mooi stadion in het buitenland. En het hoeft echt niet heel duur te zijn. Als ik met drie vrienden naar Londen ga kunnen we de benzinekosten en het ticket voor de tunnel door vieren delen. Vliegreizen naar bijvoorbeeld Italië zijn wat duurder, maar dan maak ik er samen met mijn vriendin meestal een stedentrip van.”

Huwelijksreis

De kans bestaat dat hij dit jaar ook een reis maakt zónder stadionbezoek. Hij stapt in september namelijk in het huwelijksbootje. „En we weten nog niet waar de huwelijksreis naartoe gaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Stadionliefhebbers opgelet: groundhoppen doe je zo
Sluiten