Johan van Boven
Johan van Boven Sport 5 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Frank de Boer wil Ajax van een 5,5 naar 7,5 tillen

Wie op Curaçao weleens in de Jan Thiel Baai is geweest, weet dat het je daar aan niets hoeft te ontbreken. De zonsondergang is hemels, het eten verrukkelijk en voor een drankje hoef je dankzij de obers niet eens je strandbedje af. Frank de Boer koos dit stukje paradijs niet voor niets als bestemming voor zijn vakantie tijdens de winterstop.

Natuurlijk speelde de trainer van Ajax de film van de eerste seizoenshelft af en toe in zijn hoofd af als hij naar de branding lag te staren. Maar De Boer probeerde op Curaçao zo min mogelijk aan voetbal te denken. „Me helemaal afsluiten zal nooit gebeuren, denk ik. Ik krijg altijd wel een Ajax-gerelateerde mail of een berichtje van Marc Overmars. Maar ik heb heerlijk kunnen relaxen hoor, op sommige momenten dacht ik aan helemaal niets. Heerlijk.”

Bewogen

Hij wilde even he-le-maal niets. Niets doen, maar vooral ook niets aan zijn hoofd hebben. Het was tenslotte een bewogen eerste seizoenshelft voor de Amsterdammers. Niet alleen vanwege alle perikelen rondom het Plan Cruijff, maar ook op sportief gebied.

Ajax staat na 17 wedstrijden weliswaar op de eerste plaats, met 3 punten meer dan PSV en 5 meer dan aartsrivaal Feyenoord. Maar in Rotterdam vloog de ploeg van De Boer uit de beker en Europees overwinteren bleek een brug te ver. Bovendien daalde er een lading kritiek op de oefenmeester neer omdat zijn equipe veel te slaapverwekkend zou spelen.

Vlak voor de winterstop gaf hij in een terugblik zijn ploeg een 5,5. Hoe denkt hij Ajax tijdens de tweede seizoenshelft naar, laten we zeggen, een 6,5 te tillen? De Boer reageert getergd op die vraag. „Een 6,5?! Ik hoop eerder op een 7,5. Ja, natuurlijk is dat mogelijk. We hebben vaak genoeg een 8 en 9 gehaald, maar ook wel eens een 4. We moeten ervoor zorgen dat die 4 eruit gaat, dan schieten we met het gemiddelde cijfer omhoog. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan.”

De manier van spelen is het uitgangspunt als De Boer een cijfer aan zijn elftal moet hangen. Maar welk cijfer verdient Ajax als de ploeg het kampioenschap van PSV terugpakt? „Ik kijk altijd naar het spelniveau, maar als we de titel winnen hebben we zéker een 7 te pakken. In de tweede seizoenshelft wil ik daarom naar gemiddeld een 7,5 of misschien zelfs wel een 8. Dan weet ik zeker dat we kampioen kunnen worden.”

Feyenoord en PSV

Dat is alleen mogelijk als de onvoldoendes (neem de wedstrijd tegen Willem II) eruit gehaald worden. Hoewel concurrenten Feyenoord en PSV natuurlijk ook regelmatig punten morsen in wedstrijden waar je het niet direct verwacht. Hoe denkt De Boer daar bij Ajax verandering in te brengen?

„Het is op een gegeven moment ook een kwestie van ervaring. We hebben een vrij jonge ploeg en de spelers moeten zich realiseren dat ze te allen tijde hun taken moeten uitvoeren. Echt, ze hoeven niet altijd heel goed te spelen. Maar als het even iets minder gaat, moeten ze wel voor het team doen wat er op dat moment van ze wordt gevraagd. Daar ligt nog een belangrijk verbeterpunt.”

Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek gaat De Boer daar sinds gisteren mee aan de slag. Heel wat anders dan een weekje in de Jan Thiel Baai. In alle opzichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Frank de Boer wil Ajax van een 5,5 naar 7,5 tillen
Sluiten