Johan van Boven
Johan van Boven Sport 27 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Droom amateurkeeper kan nóg mooier worden

Amateurkeeper Stan van Hoeven leeft sinds zijn optreden tegen PSV in een droom, maar het kan allemaal nog mooier worden. Een profcontract lonkt.

De Nederlandse voetbalwereld leerde hem tijdens de winterstop kennen als de keeper die het namens Hibernians mocht opnemen tegen PSV. Van Hoeven was de organisator van het trainingskamp van de Eindhovenaren op Malta en trainde mee met de landskampioen van het eiland. Dat deed de 25-jarige Tielenaar zo goed, dat de trainer hem vroeg mee te doen in het oefenpotje tegen de ploeg van Phillip Cocu. Een half uur voor tijd mocht hij bij een stand van 1-1 invallen. Hibernians won met 2-1, waarna er fraai Maltees feest losbarstte.

Jongensboek

Van Hoeven waande zich in een droom, niet in de laatste plaats omdat bij hem het hemd van het lijf werd gevraagd door de aanwezige journalisten. Iedereen wilde zijn jongensboekverhaal optekenen. De laatste pagina’s daarvan zijn nog niet geschreven, want het sprookje duurt maar voort. De doelman traint nog steeds mee met Hibernians, dat overweegt hem een profcontract aan te bieden.

„Ze zijn op zoek naar een nieuwe doelman en ik ben hun eerste optie”, zegt Van Hoeven. „Maar in verband met de regels voor een beperkt aantal buitenlandse spelers, moet er eerst een andere speler weg voordat ik kan tekenen.”

Nagelbijten

De laatste dagen dat de transfermarkt is geopend worden dus razendspannend voor de sinds 2,5 jaar in Oostenrijk woonachtige Nederlander. Toch zal hij de tijd tot 31 januari niet nagelbijtend doorbrengen. „Want ook als Hibernians mij daadwerkelijk een contract aanbiedt, bestaat er een kans dat ik het niet doe.”

Als amateurkeeper de kans op een leven als prof laten schieten? Veel mensen zullen hem voor gek verklaren. Van Hoeven nuchter: „Ik moet realistisch zijn. Keepen kan ik goed, maar ook weer niet zo goed dat ik er miljoenen mee kan verdienen. Dus zal ik voor een mager profloontje elk seizoen weer voor mijn plekje moeten knokken. En dan stop ik op mijn 33e met keepen en dan heb ik niets. Nu leef ik ook al mijn droom bij mijn club in Oostenrijk, waar ik ook nog eens een fantastische baan heb.”

Van Hoeven speelt bij FC Pinzgau in de Regional Liga, vergelijkbaar met de Nederlandse Topklasse. „Daar krijg ik goed betaald. Als ik zuinig aan zou doen, kan ik van dat geld rondkomen. Daarnaast heb ik ook nog mijn werk bij SLFC, een bedrijf dat trainingskampen voor voetbalteams organiseert. Zo was ik op Malta verantwoordelijk voor alles rond PSV. Hotel, spelersbus, velden, huurauto’s, kaartjes voor oefenwedstrijden, noem allemaal maar op. Prachtig om te doen.”

Verleidelijk

Maar dat kan toch niet op tegen een uitzonderlijk avontuur als prof? „Dat is inderdaad erg verleidelijk. De competitie van Malta stelt niet veel voor, maar met Hibernians uitkomen in de voorronde van de Champions League zou natuurlijk geweldig zijn. De beste optie voor mij is dat ik het een jaartje mag proberen en dat ik dan weer terug mag komen bij mijn baas. Of dat ik het sowieso kan combineren met het organiseren van trainingskampen. Komende zomer wordt het heel druk in Oostenrijk, omdat veel nationale ploegen zich komen voorbereiden op het EK in Frankrijk. Daar móet ik bij zijn. Misschien kan ik daarna alsnog een zomerstransfer naar Hibernians maken. Ik laat het maar gewoon op me afkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.