Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 12 jan 2016 / 09:45 uur

De Guzman en Napoli: In de naam van Diego

Napoli is nog altijd dé club van Diego Armando Maradona. ‘En dat zal altijd wel zo blijven’, weet Jonathan de Guzman die het vanavond in de Europa League opneemt tegen VfL Wolfsburg.

‘In de naam van de vader, de zoon en de heilige geest’. In Napels volstaat ‘In de naam van Diego’ als je start met een gebed. Voor de Napolitanen is Diego Maradona niemand anders dan God. Zijn beeltenis siert de straten, de altaartjes waarop hij verafgood wordt zijn talrijk. „Napoli is een mythische club en dat komt natuurlijk door Maradona”, kent Jonathan de Guzman zijn klassiekers.

Stunt

De Italiaanse competitie was eind jaren 80 de beste van de wereld. Juventus, AC Milan, Internazionale en in mindere mate AS Roma voerden de toon aan. Maar plots was daar Napoli: een club die nooit wat won, maar stuntte door Maradona te kopen van het grote Barcelona. Aan de hand van de kleine Argentijn won de club haar eerste twee landstitels, iets wat daarna nooit meer lukte.

„Ik ken de beelden”, aldus De Guzman. „Die blauwe shirts, Stadio San Paolo, MA-GI-CA (de voorhoede Maradona, Giordano, Careca, red.) en natuurlijk de wedstrijden tegen het AC Milan van Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard. Dat alles spookte wel door mijn hoofd toen ik voor deze club tekende.”

Trots

„Iedere dag worden wij als spelers herinnert aan die tijd”, gaat De Guzman verder. „Als je in de stad loopt komt het gesprek altijd wel op Maradona uit. Hij heeft de mensen in Napels trots gemaakt. Alles wat wij doen wordt vergeleken met vroeger en dan leggen wij het natuurlijk af, hahaha.”

En zo is de geest van Maradona altijd aanwezig. Zo heel af en toe komt hij in eigen persoon naar een wedstrijd. „Hij schijnt dit seizoen één keer geweest te zijn, maar helaas heb ik hem toen niet ontmoet. Ik hoop dat dit ooit nog eens gebeurt, dat zou wel erg mooi zijn.”

Maffia, coke en vrouwen

Napels is echter ook de stad waarin Maradona zichzelf verloor aan de maffia, coke en vrouwen. De Guzman heeft er wat anders gevonden: rust. Afgelopen zomer tekende de middenvelder een contract voor vier jaar in Zuid-Italië. „Eindelijk vastigheid”, lacht de speler die de afgelopen twee seizoenen door Villarreal werd uitgeleend aan Swansea City.

„Steeds was het weer afwachten waar ik zou komen te spelen. Je probeert die onzekerheid te verdringen, maar als je toekomst ongewis is heeft dat invloed op je. Ik denk dat ik beter dan ooit speel en het feit dat ik nu weet waar ik aan toe ben, heeft daar zeker invloed op.”

Beste team ooit

Samen met Sampdoria en Fiorentina is Napoli in een fel gevecht verwikkeld om plek vier. Afgelopen weekend deed ‘Partenopei’ goede zaken door Fiorentina in het eigen San Paolo met 3-0 te verslaan. Daarnaast zit de club nog in de kwartfinale van de Europa League. Vanavond staat de heenwedstrijd tegen VfL Wolfsburg op het programma.

„De competitie is het belangrijkst. Juventus steekt er bovenuit, maar voor de rest hoeven wij voor niemand onder te doen. We hebben spelers als Marek Hamsik en Gonzalo Higauín en met Rafael Benitez hebben wij een coach die tactisch ijzersterk is. Dit is dan ook het beste team waar ik ooit voor heb gespeeld.”

Bekijk hieronder de fantatstische beelden toen Napoli aan de hand van Maradona in 1987 voor het eerst in de clubhistorie de Scudetto won:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Guzman en Napoli: In de naam van Diego
Sluiten