Dion Mebius
Dion Mebius Sport 31 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Belgische veldrijdster verstopt motortje in fiets

De internationale wielerunie UCI heeft zaterdag bij de WK veldrijden in het Belgische Heusden-Zolder een motortje in de fiets van rijdster Femke van den Driessche aangetroffen. De fiets werd ingezet bij de wedstrijd voor de beloftenvrouwen. De UCI heeft het motortje opgespoord met nieuwe technologie die het makkelijker maakt om ‘mechanische doping’ op te sporen.

De UCI meldde zaterdag nog niet van wie de fiets is, maar volgens de Belgische wielerbond gaat het zeker om de tweewieler van Femke Van den Driessche. „De UCI heeft technologische fraude vastgesteld en wij kunnen bevestigen dat het gaat om de fiets van Femke Van den Driessche", aldus Jos Smets, technisch directeur van de Belgische wielerbond KBWB.

‘Alles en iedereen bedot’

De Belgische bondscoach Rudy de Bie heeft ziedend gereageerd op het nieuws. „Wat brengt een renner tot zoiets? Ik weet het niet, op zo’n jonge leeftijd. Wie stuurt haar? Ik ben echt beschaamd in haar plaats”, zo zei hij geëmotioneerd tegen Sporza.

De Bie noemt de zogeheten mechanische doping absurd. Hij heeft Van den Driessche meegedeeld dat ze maar beter zo snel mogelijk weg kon gaan. „We dachten dat we een jong talent hadden, maar blijkbaar heeft ze alles en iedereen bedot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd", aldus De Bie.

‘Nooit de bedoeling’

De vader van Van den Driessche ontkent dat de rijdster met opzet heeft gereden met een motortje. De zaak berust op een misverstand, zo bezweerde hij in een interview met De Standaard. „Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht. Maar het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou rijden.”

„De man heeft zich daar ondertussen al duizend keer voor geëxcuseerd", vervolgde vader Van den Driessche. „Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal ondersteboven van."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Belgische veldrijdster verstopt motortje in fiets
Sluiten