Johan van Boven
Johan van Boven Sport 13 dec 2015 / 16:45 uur

Van der Heijden en Botteghin net niet goed genoeg

De een staat bekend om zijn verdedigende kwaliteiten, de ander juist om de manier waarop hij de opbouw verzorgt. Alleen al daarom zouden Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden samengesmolten moeten kunnen worden. Want afzonderlijk van elkaar komen de defensieve krachten nèt te kort om goed mee te kunnen draaien bij een club als Feyenoord.

Van der Heijden gaf daar zondagmiddag in de Euroborg zelf weer eens een goed voorbeeld van. In de 52e minuut stond hij volledig verkeerd opgesteld toen Jesper Drost de bal op zo’n twintig meter van het doel ontving. Met handen en voeten probeerde hij die inschattingsfout te herstellen en uiteindelijk moest hij aan de noodrem trekken: rood.

Schrijnender voor hem was nog dat Feyenoord de geboren Leidenaar vervolgens geen moment miste. Sterker nog, na de rode kaart durfden de Rotterdammers pas echt voor de overwinning te strijden. Al zegt dat natuurlijk ook iets over de mentale kracht – of het gebrek daaraan – van Giovanni van Bronckhorsts formatie. Toen de spelers klaar waren met de warming-up liepen ze opweg naar de kleedkamer langs een tv en zagen ze dat Ajax in de 93e minuut op een 1-0 achterstand stond in Utrecht.

Moeten

Met ook nog de 1-1 van PSV tegen Roda JC in het achterhoofd onstond er onbewust lichte paniek in de Rotterdamse koppies. „Het heeft te maken met de druk van het moeten. De uitslagen van PSV en Ajax hebben daarmee te maken”, weet ook Van Bronckhorst, die zijn ploeg in de eerste helft vooral zag ploeteren en door een doelpunt van Michael de Leeuw op achterstand zag komen.

Na de 1-1 van Dirk Kuyt en de rode kaart van Van der Heijden liet Feyenoord zien dat het wel degelijk iets in zijn mars heeft. Van Bronckhorst: „Blijkbaar hadden we daar die rode kaart voor nodig.”

Beker

Door de schorsing van Van der Heijden en de blessure van Botteghin kan Feyenoord donderdag in het bekertoernooi tegen Willem II weer eens met de defensie van vorig seizoen aantreden: Karsdorp, Van Beek, Kongolo en Nelom. Waarschijnlijk zullen weinig mensen de twee afwezigen missen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van der Heijden en Botteghin net niet goed genoeg
Sluiten