Johan van Boven
Johan van Boven Sport 17 dec 2015 / 07:50 uur

Spreekverbod na rode kaart? Of juist niet?

Journalisten kunnen na een voetbalwedstrijd bij de persvoorlichters van de betreffende clubs spelers aanvragen met wie ze van gedachten willen wisselen over het duel. Meestal is iedereen beschikbaar, maar er zijn uitzonderingen. Bij sommige clubs hebben spelers verplichtingen bij de sponsoren, waardoor ze niet naar de zogenaamde mixed zone kunnen komen. Maar ook als iemand een rode kaart heeft gekregen wordt hij soms uit de wind gehouden.

Bijvoorbeeld afgelopen zondag in de Euroborg. Feyenoorder Jan-Arie van der Heijden mocht van zijn werkgever niet met de media praten nadat hij tegen FC Groningen uit het veld was gestuurd. „Het was een directe rode kaart, in dat geval praat een speler niet met de media”, luidde de uitleg.

In alle rust

„Bij controversiële wedstrijdsituaties, zoals een rode kaart, waarover commotie is of kan ontstaan hebben we hier de afspraak dat we de volgende ochtend eerst in alle rust de beelden bekijken en met elkaar bespreken.”

Wat is het beleid bij andere clubs op dit gebied? Bij Ajax moeten alle spelers die worden aangevraagd voor de camera’s, microfoons en blocnotes verschijnen. „Soms is een speler heel erg boos. Dan laten we hem eerst even douchen om af te koelen, maar daarna praat hij gewoon met de pers”, zegt perschef Miel Brinkhuis.

„Ook als er geen rode kaart is getrokken, maar op beelden wel te zien is dat er bijvoorbeeld een elleboogstoot is uitgedeeld. Dan spreken we van tevoren wel even af wat wel en niet verstandig is om te zeggen. Want je moet de aanklager natuurlijk niet op een spoor zetten of de strafmaat beïnvloeden.”

PSV hanteert dezelfde transparantie, zegt perschef Thijs Slegers. „Iedereen is beschikbaar voor de media, maar ik kan me voorstellen dat er gevallen zijn waarbij je zegt: nu even niet. Bijvoorbeeld als er iets vreselijks gebeurt, zoals met Erik Pieters die na een rode kaart zijn arm aan gort sloeg door een ruit in te slaan. Maar dat zijn uitzonderingen.”

Discussie

Bij PEC Zwolle hebben ze nog nooit overwogen om een speler een spreekverbod op te leggen. Woordvoerder Koen te Riele legt uit waarom. „Na een wedstrijd zijn bij ons alle spelers beschikbaar voor de pers, ook als er iemand uit het veld is gestuurd. Zo hebben we het altijd gedaan en blijven we het doen. PEC Zwolle is een open en transparante club, daar hoort dit soort zaken ook bij. Na een rode kaart vindt er bijna altijd een behoorlijke discussie plaats in Nederland, dan vind ik het juist heel sterk als een speler zelf ook zijn mening geeft en op een rustige manier zijn verhaal doet.”

Zo denken ze er bij Excelsior in de meeste gevallen ook over. „Als iemand drie keer scoort is dat het verhaal van de wedstrijd en als iemand een cruciale rode krijgt is dat het verhaal. Dan is het logisch dat de media de hoofdpersoon daarover willen spreken”, zegt persvoorlichter Vincent Wernke.

Zelfbescherming

Toch komt het bij de club uit Rotterdam-Kralingen ook voor dat een speler uit de wind van de media wordt gehouden, nadat hij van de scheidsrechter de hoogste straf heeft gekregen. Vorig seizoen werd doelman Jordy Dekker tegen sc Heerenveen twee minuten voor tijd het veld afgestuurd, terwijl hij in de twee duels daarvoor had geblunderd.

„Door zijn actie kregen we een strafschop tegen en verloren de wedstrijd. Toen hebben we Jordy weggehouden bij de pers om zichzelf in bescherming te nemen. Je kunt op zo’n moment iemand wel verplichten om voor een camera te gaan staan, maar daar schiet je niets mee op.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spreekverbod na rode kaart? Of juist niet?
Sluiten