Johan van Boven
Johan van Boven Sport 6 dec 2015 / 22:09 uur

Simon Gustafson kruipt in de huid van Lee Towers

John Stegeman begon, ondanks de 3-0 nederlaag, de persconferentie na Feyenoord-Heracles Almelo zondag met een geintje. „Is Joris van Benthem in de buurt? Die kunnen we wel gebruiken”, aldus de oefenmeester van de uitploeg.

Toen Giovanni van Bronckhorst even later het woord kreeg, reageerde hij als door een wesp gestoken. „Heel collegiaal om te zeggen dat er een rode kaart getrokken had moeten worden. We zijn hier toch niet om elkaar kaarten aan te praten of wel?”

De ogen van Stegeman werden groot. Zo had hij het niet bedoeld, beweerde hij stellig. „Ik liet de naam van Van Benthem alleen vallen omdat ik weet dat Feyenoord een goede huisjurist heeft en die wil ik best gebruiken om Ramon Zomer vrij te laten spreken.” De Heraclied kreeg van Bas Nijhuis de rode kaart nadat hij Michiel Kramer bij zijn shirt greep.

Van Bronckhorst na afloop van de persconferentie tegen zijn collegatrainer: „Ik dacht: huh, waarom begint hij nou over Joris? Straks moeten we weer naar Zeist, haha.” Ondanks de glimlach van de Feyenoordtrainer is die kans zeer aanzienlijk. Het moet wel heel gek lopen wil de aanklager betaald voetbal geen vooronderzoek starten naar de elleboogstoot van Simon Gustafson op de ribbenkast van Heracles-captain Mark-Jan Fledderus.

De twee stonden bij een hoekschop van de thuisploeg rustig naast elkaar, toen de Zweedse middenvelder plotseling met zijn arm zwaaide. Alsof Lee Towers een optreden in De Kuip verzorgde. Fledderus viel op het gras en greep naar zijn eigen hals. „Dat deed ik omdat ik geen lucht kreeg, ik was in paniek. Zijn actie kwam volledig uit de lucht vallen, want ik had hem de hele eerste helft nog niet gezien. Er was totaal niets voorgevallen, hij deed het zomaar.”

Gustafson mocht zelf geen toelichting op het voorval geven van zijn werkgever. Feyenoord wil eerst samen met hem naar de beelden kijken. Van Bronckhorst nam het alvast op voor zijn speler. „Volgens mij zijn we drie keer vrijgesproken, we zullen zien wat er deze week gebeurt. We zijn een team dat wil winnen, dan ga je de strijd ook aan. Dan gebeurt er wel eens wat.”

Vrijgesproken

Daar denkt de aanklager betaald voetbal ongetwijfeld anders over. Zeker omdat op beeld helder is vastgelegd dat Gustafson de fout in ging. Een schorsing lijkt een logisch gevolg, al weet je het met Van Benthem nooit. Eerder kreeg hij het voor elkaar dat Rick Karsdorp, Eljero Elia en Michiel Kramer werden vrijgesproken.

Voetballers willen elkaar in dit soort zaken nog wel eens beschermen, omdat ze niet te boek willen staan als ‘matennaaier’. Fledderus zal in ieder geval eerlijk zijn verhaal doen als hem om een verklaring wordt gevraagd. „Dan vertel ik dat hij met iets mijn ribbenkast raakte, waardoor ik geen adem meer kreeg. Klaar.”

Reageer op artikel:
Simon Gustafson kruipt in de huid van Lee Towers
Sluiten