Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 6 dec 2015 / 09:33 uur

PSV-talent Bergwijn voelt zich nu pas een échte prof

Met nog een half uur te gaan bij een stand van 0-0 moest PSV-coach Phillip Cocu iets forceren in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Florian Josefzoon en Steven Bergwijn liepen zich al een paar minuten warm. De PSV-coach koos echter niet voor de ervaren Josefzoon, maar voor het 18-jarige talent Bergwijn.

Status

Waar de aanvaller vorig seizoen nog ‘wat minuutjes gegund kreeg’, werd Bergwijn door Cocu nu in staat geacht om in een eredivisietopper iets te forceren. Zijn status is langzaam maar zeker dan ook aan het veranderen voelt Bergwijn.

„Ik voel me nu écht een profvoetballer”, lacht hij bedeesd na het duel in Arnhem dat PSV won door een goal in de laatste minuut van Jorrit Hendrix. „Het begint nu pas voor me.”

Grote plannen

In oktober, vlak na zijn 18e verjaardag zette hij zijn krabbel onder een mooi vijfjarig contract tot 2020. In de zomer was er al een mondelinge overeenkomst, maar spelers jonger dan 18 jaar mogen maar voor maximaal drie jaar tekenen bij een profclub. Dat PSV wachtte geeft aan dat de club grote plannen met Bergwijn heeft.

De Eindhovenaren plukten het talent weg uit Amsterdam. Bij Ajax was Bergwijn het plezier in het voetbal verloren. „Maar daar wil ik het liever niet over hebben. Dat ligt achter me, het heeft geen zin om daarover te praten. PSV heeft me met open armen ontvangen. Ik voel me goed hier. Er wordt gericht gewerkt om mij beter te maken. Je moet dat niet zien als een speciaal traject dat ik bijvoorbeeld voor de winterstop een aantal speelminuten moet halen. Ik moet mijn best doen en plezier uitstralen. Dan komt de rest vanzelf.”

Golden player

Bij Jong PSV scoort hij geregeld en vorig jaar werd hij op het EK onder 17 op Malta door de UEFA uitgeroepen tot ‘Golden Player’. Afgelopen zomer haalde Cocu hem bij de eerste selectie. Sommige mensen binnen de club zeggen dat Bergwijn meer potentie heeft dan Memphis Depay. Zelf lacht hij verlegen als hij dit voor de zoveelste keer hoort.

Cocu

Cocu houdt er echter niet van. „Bergwijn is Bergwijn. Laten we nu geen vergelijkingen trekken. Het zijn twee verschillende spelers. ‘Stevie’ is wel een speler van wie ik veel verwacht. Hij heeft een goede voorbereiding gedraaid en een goede eerste fase van het seizoen. Daarna kreeg hij echter twee kleine blessures waardoor hij iets terugzakte. Hij had het even moeilijk, helemaal op het fysieke vlak. Maar nu maakt hij een hele goede en scherpe indruk. Het is geen jongetje meer, maar een echte vent. Ik laat hem dan ook niet voor niets in deze wedstrijd een half uur voor het einde bij een 0-0 stand invallen. Op beide flanken liep het moeilijk. En ‘Stevie’ is iemand die met zijn actie, doelgerichtheid en diepte voor variatie kan zorgen. Zoals hij zich nu profileert gaan we veel plezier aan hem beleven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PSV-talent Bergwijn voelt zich nu pas een échte prof
Sluiten