Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 11 nov 2015 / 16:08 uur

Van Persie moet oppassen voor het beest Fernandao

Robin van Persie maakt momenteel een moeilijke periode door. Sinds de Rotterdammer deze zomer de overstap maakte van Manchester United naar het Turkse Fenerbahçe is de 32-jarige aanvaller in een neerwaartse spiraal terecht gekomen.

Het voorlopige dieptepunt voor RVP kwam afgelopen maandag toen bondscoach Danny Blind bekend maakte de spits van Fenerbahçe niet te selecteren voor het Nederlands elftal. Maar het kan nog erger worden voor de Nederlander, want ook bij zijn club is Van Persie allesbehalve onomstreden. De Braziliaan Fernandao, die als invaller Ajax versloeg in de laatste minuut, klopt stevig op de deur.

Topscorer

Fernandao is met zijn 1,94 meter een boom van een spits die vorig seizoen opzien baarde bij Bursaspor waar hij topscorer van Turkije werd.

„Fernandao kwam een beetje uit het niets”, zegt Turks voetbalkenner Yordi Yamali. „Hij speelde voor Bursaspor bij twaalf clubs of zo zonder ooit op te vallen of te scoren. Ik dacht ook dat het een ééndagsvlieg zou zijn, maar als hij speelt scoort hij vaak. Hij is een monster van een kerel.”

Klap op klap

Daarbij vergeleken steekt de ontevreden Van Persie een beetje schril af. „Van Persie heeft sinds afgelopen zomer klapje op klapje op klapje gehad”, gaat Yamali verder. „Hij is niet tevreden bij Fenerbahçe en volgens mij is hij ook niet een speler die zich gaat terugvechten. Wesley Sneijder heeft in exact dezelfde situatie gezeten bij Galatasaray en die is heel hard gaan trainen en heeft zich teruggevochten. Dat zie ik niet gebeuren bij Van Persie.”

Politiek

Toch denkt Onur Tugrul van het Turkse tv-station NTV dat Van Persie gewoon in de basis blijft starten de komende tijd. „Van Persie is een veel grotere naam dan Fernandao”, zegt Tugrul. „Hij is de duurste en meest sensationele aankoop van Fenerbahçe en de fans en het bestuur willen hem in de basis zien. Trainer Vitor Pereira moet hem wel opstellen. Ik weet zeker dat hij liever met Fernandao zou spelen, die is sterk en fit, terwijl Van Persie dat allebei niet is. Maar het is een politiek spel.”

Barcelona

Yamali vermoedt dat Van Persie op een snelle exit uit is bij Fenerbahçe. „Als je wedstrijden van Fenerbahçe ziet dat heeft Van Persie misschien twintig balcontacten in zeventig minuten. Dat haalt Fernandao al in twintig minuten. Van Persie loopt weinig en doet eigenlijk niets. Ik gok dat hij in de winter al weg wil. Volgens Nederlandse media is er interesse van Barcelona. Maar dan gaat hij van bank naar bank en het is daar ook lekker weer, maar ik denk niet dat hij daar evenveel gaat verdienen. Duidelijk is dat het tussen Van Persie en Fenerbahçe geen gelukkig huwelijk is, dat waarschijnlijk gaat leiden tot een scheiding.”

Geen verrassing

Dat bondscoach Danny Blind Van Persie liet vallen bij Oranje kwam niet als een grote verrassing in Turkije. „Nee, niemand was hier verrast”, reageert Tugrul. „Nederland heeft zich niet gekwalificeerd voor het EK en Van Persie is één van de oudere spelers. En laten we eerlijk zijn, hij is op dit moment niet goed. Hij is uit vorm.”

Emotioneel

Volgens beide kenners van het Turkse voetbal is het duel van donderdag met Ajax heel belangrijk voor Van Persie. „Voetbal is een opportunistisch spel. Als hij er tegen Ajax drie inknalt en de ArenA stilkrijgt, dan is alles weer anders”, zegt Yamali. „Tegen Ajax is een emotionele avond voor Van Persie, omdat het in Amsterdam is”, vult Tugrul aan. „Hij wil laten zien dat hij nog goed is en zal zeer gemotiveerd zijn.”

Reageer op artikel:
Van Persie moet oppassen voor het beest Fernandao
Sluiten