Johan van Boven
Johan van Boven Sport 29 nov 2015 / 08:05 uur

Razendsnelle goal Kuyt dankzij unieke vriendschap

Dirk Kuyt heeft geen tijd, zegt hij na de 4-2 overwinning bij Excelsior. De aanvoerder van Feyenoord wil naar zijn familie, die in het spelershome op hem wacht. Eén minuutje maar, vragen we, over zijn vriendschap met Alfons Groenendijk. Hij laat zijn tas op de grond ploffen en begint uitgebreid te vertellen over zijn band met de trainer van Excelsior.

„Hij was 34 jaar en ik pas net 18, toen ik naar FC Utrecht ging. Ik mocht met hem meerijden naar de club”, gaat Kuyt in gedachten terug naar 1998. „We zaten elke dag twee uur met elkaar in de auto. Ik stond aan het begin van mijn carrière, terwijl Fons alles al had meegemaakt. Door veel te praten maakte hij me wegwijs in de voetbalwereld, zonder een bal aan te raken. Hij vertelde me hoe ik me op en buiten het veld moest opstellen, als voetballer en als mens. Daar heb ik echt heel veel aan gehad.”

Puur

Wat de beste tip van Groenendijk was, kan Kuyt niet benoemen. „Dat vind ik heel erg lastig. Als ik er op terugkijk vind ik het vooral bijzonder dat ik zo ontzettend veel over de voetbalwereld heb geleerd door alleen al naar iemand te luisteren. Daarom vind ik het geweldig dat ik hem als mentor heb gehad. En niet alleen in die auto, want in al die jaren daarna hebben we altijd contact gehouden. Ondanks het leeftijdsverschil is dit pure vriendschap.”

Kuyt, 35 jaar, is nu zelf een mentor. Bij Feyenoord neemt hij continu iedereen op sleeptouw. Niet alleen door op het veld in zijn handen te klappen en te schreeuwen, maar ook door in de kleedkamer met medespelers te praten. Maar elke vergelijking met de band die hij met Groenendijk had en heeft, gaat mank. „Het grote verschil is dat wij uren samen in de auto zaten, dat was uniek.”

Zaterdagavond stonden ze in Kralingen voor het eerst tegenover elkaar. Drie seconden voor de aftrap van de Rotterdamse derby gaven de twee elkaar een innige omhelzing. Met een grote glimlach wensten de aanvaller en de oefenmeester elkaar succes.

Alert

De wedstrijd was slechts 1 minuut en 6 seconden oud toen Kuyt zijn vriend pijn deed: 0-1. „Haha, dat is een van de dingen die ik van hem heb geleerd. Je moet als spits áltijd alert zijn, ook zo vroeg in de wedstrijd. Altijd honger hebben naar een doelpunt. Het was dan ook een echte spitsengoal: snel anticiperen op een rebound en sneller zijn dan de tegenstander. Fons is teleurgesteld over de nederlaag, maar iedereen heeft kunnen zien dat het wel goedkomt met Excelsior. Ik hoop dat ik Fons ook nog even zie, maar volgens mij vertrekt de spelersbus zo al. Dat komt door jou, want we staan hier al weer even te praten.”

Na 5 minuten en 56 seconden gooit Kuyt zijn tas over zijn schouder. Op zoek naar zijn maatje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Razendsnelle goal Kuyt dankzij unieke vriendschap
Sluiten