Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 1 nov 2015 / 19:00 uur

Foppe’s vrouw eist: ‘Met Kerst moet De Haan hangen’

Nog even en er staan twee standbeelden. Dan krijgt Abe voor het stadion van sc Heerenveen gezelschap van Foppe.

Simpel

De ‘Snelle jongens van Sneek’, de ‘China-connectie’, de ingewikkelde bestuursconstructie die bijna groter was dan de voltallige spelersselectie: iedereen die sc Heerenveen de afgelopen tijd volgde krabde zich achter de oren. Wat was er gebeurd met die nuchtere Friesche voetbalclub?

„Het was te groot geworden”, vindt Foppe de Haan. „Eigenlijk is het simpel: zorg voor een goede trainer die aantrekkelijk speelt, waarmee het voor het bestuur makkelijker is om bij sponsors aan te kloppen. Daar heb je toch niet veel man voor nodig?”

Terug in de tijd

Over wie er straks trainer moet worden laat hij zich niet uit. „Maar ik hoop dat Sjoerd Feenstra voorzitter van het stichtingsbestuur wordt. Een hartstikkene goede vent die ook voorzitter is van het Foppe Fonds.”

Wie gisteren in het Abe Lenstra Stadion was waande zich pakweg twintig jaar geleden terug in de tijd. Riemer van de Velde liep na de met 2-0 gewonnen Friesche derby tegen sc Cambuur met een gelukzalige glimlach door de catacomben richting het veld waar het ‘Foppe bedankt’ van de tribunes rolde.

Zo beleefden de Heerenveenfans de derby:

De goals:

https://www.youtube.com/watch?v=c0ZVr3j2IxY

Waar de voorzitter van weleer stug volhoudt dat hij geen invloed heeft, staat De Haan opnieuw volop in de spotlights. De trainer is nu 72 jaar en pakte zijn verantwoordelijkheid toen het voltallige bestuur én trainer Dwight Lodeweges opstapten. „Het is geen moetje, maar een toetje”, zegt De Haan echter.

Dreigtelefoontjes

Toen hij bij het stadion aankwam voor het duel tegen ‘dkv’ (dertig kilometer verderop, waar Leeuwarden ligt) stond er een rollator voor hem klaar. „Ach, ik kan me een keer herinneren dat er voor de derby tegen FC Groningen een leunstoel, een pot geraniums en een schemerlamp stonden. Of ik dat erg vind? Nee, dat is toch humor? Liever dat dan het andere.” Dat ‘andere’ zijn de dreigtelefoontjes die hij ’s ochtends kreeg. ‘Cambuurfans’ hadden zijn mobiele nummer achterhaald en zijn voicemail ingesproken.

Triest, walgelijk, maar ook iets van ‘deze tijd’, weet De Haan. Hij waakt ervoor te zeggen dat vroeger alles beter was, De Haan beschikt de eigenschap mee te gaan met zijn tijd en wil aan het gebeuren geen woorden vuil maken.

Klik

Enkele uren eerder gaf generatiegenoot Leo Beenhakker op de radio bij ‘de Perstribune’ zijn laatste interview. „De deur gaat hierna dicht”, zei Don Leo die afgelopen week zijn bio onder de aandacht bracht. Het was genoeg: hij kan zich niet voorstellen dat hij als 70+er nog een klik zou hebben met ‘dat grut van twintig jaar’.

De Haan moet lachen als hij moet die woorden wordt geconfronteerd: „Mooie vent, Leo. Ik heb kleinkinderen, hij niet. Misschien is dat het geheim? Ze houden me in ieder geval jong. Ik weet het niet. Maar ik heb op dat vlak eigenlijk nooit problemen gehad. Toen ik met Jong Oranje op de Olympische Spelen in Peking was, werd ik ook al ‘opa’ genoemd. Toch was er een klik.”

Belofte

Duidelijkheid en eerlijk zijn: dan maakt het niet uit hoe oud je bent, gelooft De Haan stellig. Hij is het niet alleen tegen zijn spelers. Waar iedereen rond de club hoopt dat De Haan het seizoen afmaakt, laat hij hierover ook geen twijfel bestaan. Lachend: „Met Kerst moet De Haan hangen, dat heb ik mijn vrouw Geke belooft.” Maar eerst nog even genieten: „Dit is toch hartstikkene leuk? Dat je de derby wint en dat de mensen blij naar huis gaan?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Foppe’s vrouw eist: ‘Met Kerst moet De Haan hangen’
Sluiten