Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 29 nov 2015 / 21:02 uur

Deze Donny is bij Ajax de uitzondering op de regel

Donny is een echte voetbalnaam. In het hockey zal je de naam niet snel tegenkomen. Vooral in de omgeving van Amsterdam zat er vroeger op iedere voetbalclub wel een Donny. Niet zelden was dat ook de meest getalenteerde speler. Meestal een technische voetballer met een hele grote mond. Want Donny is eigenlijk een beetje de overtreffende trap van Danny. De bijdehante Danny, zeg maar.

Uitzondering

Toch zijn er uiteindelijk maar weinig Donny’s succesvol geworden in het voetbal. „Daar ben ik een uitzondering op”, lacht Ajacied Donny van de Beek na zijn eredivisiedebuut tegen PEC Zwolle (0-2). „Tenminste, ik hoop de beste speler te worden en het wél te halen in het topvoetbal.”

Die kans zit er dik in, want Donny van de Beek is geen ouderwetse Donny. Van de Beek is geen bluffer, maar een bescheiden jongen, die probeert zijn lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan en een goedbetaalde profvoetballer te worden. Donderdag mocht hij in de Europa League invallen tegen Celtic en zondag kreeg het pas 18-jarige toptalent een basisplaats van trainer Frank de Boer in het duel met PEC Zwolle.

Droomweek

„Een droomweek natuurlijk”, reageert hij glunderend. „Eerst die minuten op Celtic Park mee mogen pakken en nu negentig minuten tegen PEC Zwolle. Daar ben ik heel blij mee. Ik denk dat ik wel goed gespeeld heb.”

Coaching

Het was opmerkelijk om te zien hoe eenvoudig de jongeling gisteren tegen PEC negentig minuten lang overeind bleef. „Ik wist wel dat ik het kon”, zegt Van de Beek zonder twijfel. „De jongens hebben me goed geholpen. Davy Klaassen en Nemanja Gudelj zeiden steeds: je moet dit doen of je moet dat doen. Zij coachten constant, dat was fijn.”

Droomdebuut

Jonge Ajacieden debuteerden vroeger vaak met een treffer, dat lukte Van de Beek niet. „Natuurlijk is het lekker als je zoals Vaclav Cerny afgelopen donderdag een goaltje meepikt bij je debuut. Dat is niet gebeurd, maar we hebben gewonnen en ik heb een goede wedstrijd gespeeld, dus voor mij is dit een droomdebuut.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze Donny is bij Ajax de uitzondering op de regel
Sluiten