Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 11 nov 2015 / 15:09 uur

De parallelle levens van Sneijder en Van Persie

Ze stonden in hun carrière vaak lijnrecht tegenover elkaar, maar de overeenkomsten tussen Wesley Sneijder (31) en Robin van Persie (32) zijn frappant. Als grote talenten van Ajax en Feyenoord begonnen zij hun imposante loopbaan in de eredivisie waar zij tegen elkaar voetbalden. Daarna speelden ze beiden bij twee Europese grootmachten. Sneijder bij Real Madrid en Internazionale en Van Persie bij Arsenal en Manchester United.

Oranje

In de nadagen van hun carrières streken ze allebei neer in Istanboel om bij het Ajax (Galatasaray) en Feyenoord (Fenerbahçe) van Turkije te voetballen. En ook bij het Nederlands elftal verlopen hun loopbanen identiek. Beiden speelden meer dan honderd interlands en net als Sneijder eerder overkwam, verloor Van Persie zijn aanvoerdersband en wordt hij nu buiten de selectie gelaten omdat hij niet fit en fris genoeg is volgens de bondscoach.

Keihard werken

„Dat is best bizar ja”, glimlacht Sneijder. „Het is echt exact dezelfde situatie bij Oranje. Ik voel wat hij nu voelt. Ik werd niet fit bevonden door de bondscoach en daarna kwam er een periode dat ik niet geselecteerd werd. Dat heeft drie, vier maanden geduurd. Dan kan je twee dingen doen. Of je zegt: zoek het allemaal maar uit, of je gaat er keihard aan werken. Dat laatste heb ik gedaan. Natuurlijk met het oog op het WK, maar ook omdat spelen voor Oranje het mooiste is wat er is.”

Sneijder verwacht dat Van Persie zich terugvecht. „Hij heeft dezelfde mentaliteit, dus die zal er ook alles aan gaan doen om het ongelijk van de bondscoach aan te tonen. Het is zo herkenbaar voor mij, deze situatie. Ik was ook opeens geen aanvoerder meer. Dan gaat het balletje rollen en dan weet je eigenlijk al waar het naar toe gaat. Dan is het aan jou om dat te voorkomen. Robin wordt nu afgeschreven en dat gebeurde destijds ook met mij. Je gaat dan door een hel. Het is heel pijnlijk.”

„Robin moet niet luisteren naar alles wat over hem gezegd wordt. Dat deed ik ook niet in die periode. Hij weet precies wat zijn kwaliteiten zijn, dat wist ik toen ook. Dan moet je aan de slag en dan komt het moment vanzelf dat hij weer bij de groep aansluit. Dat heb ik ervaren en ik hoop dat het voor hem ook zo gaat.”

Contact

Sneijder heeft dat ook aan Van Persie persoonlijk verteld. „Natuurlijk heb ik contact met hem gehad, maar dat houden we onder ons. We moeten er ook niet een heel groot ding van gaan maken. Alles is er inmiddels wel over gezegd en geschreven. Maar het is duidelijk: als Robin fit is, is hij van meerwaarde voor Oranje.”

Kater

De middenvelder van Galatasaray is nog steeds niet over de kater heen die de mislukte EK-kwalificatie veroorzaakte. „Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Arjen en ik zijn de enigen in deze groep die zes toernooien hebben meegemaakt. Ik heb nog nooit een toernooi misgelopen sinds ik er bij ben vanaf 2004. Dus dat doet pijn.”

Gemis

Vooral het vooruitzicht dat hij wellicht geen groot toernooi meer speelt, knaagt aan de 119-voudig international. „We moeten maar zien of Arjen en ik überhaupt nog een toernooi spelen. Er komt nu een nog veel zwaardere kwalificatiereeks aan. De teleurstelling over het gemiste EK zal daarom nog wel even blijven. Er zijn ook jongens die nog nooit een toernooi hebben meegemaakt. Dat is een groot gemis voor hun ontwikkeling.”

Reageer op artikel:
De parallelle levens van Sneijder en Van Persie
Sluiten