Lentin Goodijk
Lentin Goodijk Sport 2 okt 2015 / 13:05 uur

We gaan hem missen: drie keer typisch Ten Dam

Cultheld Laurens ten Dam krijgt geen nieuw contract bij wielerploeg Lotto NL-Jumbo, zo maakte de Nederlandse formatie donderdag bekend. Daarmee komt er een einde aan het acht jaar lange dienstverband van de 34-jarige Ten Dam bij de wielerploeg. Een aantal kenmerkende Ten Dam-momenten uit die periode op een rij.

Verminkt gezicht

In de veertiende etappe van de Tour de France van 2011 komt Ten Dam hard ten val. De Nederlander neemt een bocht te ruim en valt voorover pontificaal op zijn gezicht. Het ziet er komisch uit, maar Ten Dam loopt wel flinke verwondingen op. Iedereen rekent erop dat hij de Tour zal verlaten, maar de volgende dag stapt hij gewoon weer op de fiets.

Slijmbaard

In de Tour van 2013 zetten Laurens ten Dam en Bauke Mollema wielerminnend Nederland op zijn kop. De kopmannen van de toenmalige Belkinploeg kunnen de eerste twee Tourweken steevast mee met de top en staan gebroederlijk in de top 5 van het klassement. In de laatste week zakt Ten Dam uiteindelijk naar de dertiende positie in het klassement. „Ik ben op”, zucht hij teleurgesteld na afloop van de twintigste etappe. Dat was ook wel te zien aan de karakteristieke ‘slijmbaard’ die hij in de zware etappes had.

Schouder uit de kom

Ook in de Tour de France van dit jaar gaat Laurens ten Dam tegen de grond. In de derde etappe schiet zijn schouder uit de kom. ‘Abandon Ten Dam’ geeft de Tourorganisatie aan, maar daar wil de Nederlander niets van weten. Ten Dam laat zijn schouder terugzetten en stapt weer op de fiets. De volgende ochtend is hij niet in staat om zijn eigen ontbijt te smeren, maar hij rijdt wel de resterende achttien Touretappes uit.

Etappe 3 in de Tour. Dit beeld zegt alles. De pech blijft ons achtervolgen. Vandaag gingen Wilco Kelderman en Laurens…

Gepostet von Sep Vanmarcke am Montag, 6. Juli 2015

VS

Waar Ten Dam de komende jaren gaat rijden, is nog niet duidelijk. Hij heeft wel vaak gezegd in de Verenigde Staten te willen fietsen. Volgens Cyclingnews heeft de Nederlander ook een aantal aanbiedingen van World Tourploegen gekregen. Als hij daar op ingaat, kan hij ook de komende jaren nog actief zijn in de Europese koersen.

Reageer op artikel:
We gaan hem missen: drie keer typisch Ten Dam
Sluiten