Dion Mebius
Dion Mebius Sport 24 okt 2015 / 11:21 uur

‘Profvoetballers in Engeland komen uit de kast’

Homoseksualiteit is nog altijd een taboe in het profvoetbal, maar het lijkt erop alsof twee moedige spelers het nu aandurven om uit de kast te komen. Het Engelse Daily Mirror meldt dat twee Premier League-sterren – waarvan er één ook nog eens international van Engeland is – van plan zijn hun geaardheid te openbaren.

De spelers hebben vrienden en familie al ingelicht over hun beslissing en worden gesteund door hun clubs en voetbalorganisatie FA. Daily Mirror kiest ervoor om de namen van de spelers niet te publiceren en laat het daarmee aan de spelers om de datum van hun coming-out te bepalen. De krant schat dat de spelers voor het begin van het volgende voetbalseizoen uit de kast komen.

Pesterijen en spreekkoren

Dat het duo met deze keuze een sprong in het diepe maakt blijkt wel uit het verhaal van Justin Fashanu. Deze voormalig speler van Norwich City en Nottingham Forest werd in 1990 de eerste profvoetballer die openlijk voor zijn geaardheid uitkwam. Het kwam hem op pesterijen van voetballers en hatelijke spreekkoren van fans te staan.

Lees ook: Spanje in rep en roer vanwege matchfixingschandaal

in 1998 pleegde Fashanu op 37-jarige leeftijd zelfmoord nadat hij ervan werd verdacht een jongen seksueel te hebben misbruikt. Sindsdien is er weinig veranderd in de machowereld van het voetbal. Voormalig Stuttgart- en Aston Villa-middenvelder Thomas Hitzlsperger kwam in 2014 nog wel uit de kast, maar pas nadat hij zijn carrière had beëindigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Profvoetballers in Engeland komen uit de kast’
Sluiten