Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 9 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

Kishna: Negatief imago lag misschien ook aan mij

Even leek er op dat Ricardo Kishna een valse start zou maken bij Lazio. Eenmaal in Rome aangekomen koos hij namelijk voor rugnummer 88. In ultrarechtse kringen een magisch getal, omdat het staat voor ‘HH, Heil Hitler’. En dat bij een club als Lazio, die bekend staat om haar ultrarechtse aanhang.

Alles of niets

„In eerste instantie vroeg ik om nummer 8, maar die was al bezet”, aldus Kishna in Nijmegen waar hij zich met Jong Oranje voorbereidt op het duel van zondag met Slowakije. „Lazio kwam toen met de suggestie 88. En dat vind ik ook een mooi nummer. In Den Haag heb ik een vriendengroep met jongens uit Kaapverdië. In die cultuur staat 88 voor ‘alles of niets’. In hun ogen is het een soort geluksnummer. Die andere betekenis wist ik niet, anders had ik wel anders gehandeld.”

Lees ook: Kishna: Vilhena snurkt

In Italië was er volgens Kishna minder ophef over dan in Nederland. „Achteraf hoorde ik dat Gianluigi Buffon er ook een keer gezeik mee heeft gehad, maar in Italië is het nu een normaal nummer. Ik heb er namelijk een beetje op gelet toen ik die kritiek hoorde, want natuurlijk schrik je daarvan. Maar bij veel Italiaanse teams zie je spelers met nummer 88. Gelukkig maar, want het was ook geen optie meer om van nummer te veranderen.”

Moeilijke, arrogante jongen

In Italië wordt Kishna eindelijk weer benaderd als voetballer en niet als die ‘moeilijke, arrogante jongen’. „Dat er zo negatief naar mij werd gekeken zal ongetwijfeld ook met mezelf te maken hebben gehad”, beseft Kishna. „Als je niet lekker in je vel zit, straal je dat ook uit. Waar er twee vechten, hebben er twee schuld. Ik weet niet of Frank de Boer moeite met spelers heeft die niet in het ideaalplaatje van ‘ideale schoonzoon’ passen. Die indruk zou je kunnen hebben, maar dat is meer een vraag die je De Boer moet stellen. Ik weet in ieder geval dat wij elkaar niet lekker lagen.”

De keuze voor Lazio leek in eerste instantie een vlucht, maar was in feite weloverwogen. „Ik heb er lang over nagedacht en over gesproken met mijn familie en zaakwaarnemer Mino Raiola. Twijfels heb ik daardoor nooit gehad. Ook omdat iedereen hetzelfde gevoel had. Als er een klein beetje twijfel was geweest had ik de overstap niet gemaakt. Ik heb alleen met Lazio gepraat en het wederzijdse gevoel was meteen goed.”

Lees en bekijk ook: Kishna als held ontvangen in Italië

Kritiek

Zijn keuze voor Lazio werd door de buitenwereld sceptisch ontvangen. ‘Wat had Kishna nu in de Serie A te zoeken?’ En er was vooral veel kritiek. Dat hij te weinig had laten zien bij Ajax bijvoorbeeld. Boze Ajaxfans spuwden hun gal op social media en Wim Kieft en Ronald Koeman maakten de aanvaller met de grond gelijk in de kranten.

„Dat ik kritiek zou krijgen had ik wel ingecalculeerd”, aldus Kishna. „Maar dat mijn keuze zoveel negatieve reacties zou oproepen, verbaasde me toch wel een beetje. Meneer Koeman en meneer Kieft kennen me niet, ik heb ook niks met ze te maken. In Nederland heeft iedereen altijd zijn mening klaar, dat bleek ook nu wel weer.”

Onbevangen en vrij

In de eerste competitiewedstrijd tegen Bologna snoerde Kishna de criticasters echter meteen de mond door bij zijn debuut te scoren. Lazio won met 2-0 en de voormalige Ajacied maakte indruk. „In Nederland hing er een negatieve lading over me heen. Alles viel van mij af tegen Bologna, dat was een heerlijk gevoel. Het is moeilijk wedstrijden met elkaar te vergelijken, maar ik denk dat die wedstrijd tot nu toe mijn beste is geweest voor Lazio.”

Van de zeven competitiewedstrijden heeft Kishna er vijf gespeeld. Ook stond hij in het veld tijdens de Italiaanse Supercup en speelde hij de Europese wedstrijden tegen Bayer Leverkusen en Dnjepr Dnjepropetrovsk. „Ik wist dat ik veel aan spelen toe zou komen, maar dat ik nu al zoveel minuten heb gemaakt verbaast mij ook wel een beetje. Alles pakt vooralsnog goed uit. Ik ben ontspannen en voetbal eindelijk weer met een onbevangen en vrij gevoel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kishna: Negatief imago lag misschien ook aan mij
Sluiten