Johan van Boven
Johan van Boven Sport 20 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Kazim: Als ik Kramer zie spelen, denk ik ‘wow!’

Hij kon het vorige week niet laten. Terwijl de internationals van Feyenoord zich na de uitschakeling voor het EK gedesillusioneerd weer bij de club meldden, verscheen Colin Kazim-Richards in het shirt van het Turks elftal in De Kuip. Op Instagram zette de spits een filmpje waarin hij samen met Bilal Basacikoglu een Turks voetballied zingt en vrolijk door het spelershome springt, omdat de nummer 3 van groep A wél naar Frankrijk mag afreizen.

„Voetbalhumor”, aldus de Engelse Turk. „Sommige mensen legden het natuurlijk weer negatief uit. In de reacties werd ik als arrogant bestempeld of ze vonden dat ik geen respect voor Nederland had. Ik ben gewoon trots op mijn land. En dat dollen hoort er bij. Ik garandeer je: als Nederland zich wel had geplaatst en Turkije niet, dan zouden Bilal en ik dat elke week te horen krijgen. That’s fun!”

Kazim is zelf ook wel eens het mikpunt van dergelijke spot geweest. „Toen ik in Engeland speelde en Griekenland in 2004 Europees kampioen werd, kwam er een Griekse ploeggenoot in de volledige outfit van zijn land mij – de Turk – uitlachen. Het enige dat ik kon doen was hem feliciteren en glimlachen. Toen ik vorige week in mijn Turkse shirt verscheen, moest ook iedereen lachen. Natuurlijk waren de jongens teleurgesteld over de uitschakeling van Nederland, maar ze konden de grap waarderen.”

Zijn medespelers konden op hun beurt counteren dat Kazim-Richards alleen in zijn vrije tijd het shirt van Turkije draagt en niet op het veld. De 37-voudig international viel een half jaar geleden tijdens Nederland-Turkije in de Amsterdam ArenA nog in en daarna speelde hij een helft tegen Luxemburg. Vervolgens werd hij niet meer opgeroepen door Fatih Terim.

Toch hoopt de spits nog altijd dat hij er volgend jaar tijdens het Europees kampioenschap wél bij is. „Maar als je me nu vraagt wat mijn kansen zijn, moet ik eerlijk zijn: niet zo groot. Ik speel namelijk niet veel bij Feyenoord. De afgelopen weken zat ik niet bij de eerste elf, maar volgende week is Michiel Kramer geschorst. Ik weet niet wat onze coach van plan is, maar als ik speel en enkele doelpunten maak, merkt Terim mij misschien weer op.”

Knal op de lat

De bondscoach van Turkije nam Kazim-Richards al eens mee naar een toernooi. Tijdens Euro 2008 kreeg het toen nog jonge talent speeltijd en knalde hij in de verloren halve finale tegen Duitsland op de lat. „Voorafgaand aan het toernooi had ik slechts één interland gespeeld. Tijdens de voorbereiding mocht ik mezelf bewijzen en dat lukte. Het lijkt me prachtig om er weer bij te mogen zijn op een EK.”

Maar dan moet hij wel wekelijks in de basis staan. Denkt Kazim-Richards dat die rol bij Feyenoord nog mogelijk is voor hem? Ook nadat Kramer terugkeert van zijn schorsing? „Ik zou dolgraag samen met hem in de spits spelen. In een 4-4-2-systeem? Daar ga ik verder niet op in. Michiel is positioneel heel erg goed. Hij weet precies waar het doel is, wanneer hij moet komen, wanneer hij moet wegblijven. Als ik hem zie spelen denk ik echt af en toe: wow! Dat kun je niet leren, dat zit in je. Natuurlijk zit het Turks elftal in mijn achterhoofd als ik Michiel de komende wedstrijden vervang. Maar mijn eerste doel is goals maken voor Feyenoord, daarna zie ik het wel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.