Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 1 okt 2015 / 12:06 uur

Fan Lazio richt voetbalteam van vluchtelingen op

Uitgerekend een fan van Lazio Roma, een club die bekendstaat om de ultrarechtse aanhang, is samen met zijn vrienden verantwoordelijk voor één van de sympathiekste acties die we de afgelopen tijd hebben gezien.

Liberi Nantes

Alberto Urbinati is één van de oprichters van de Italiaanse voetbalclub Liberi Nantes, een club die alleen maar bestaat uit vluchtelingen die de levensgevaarlijke overtocht vanuit Libië naar Lampedusa hebben gemaakt.

„Samen met mijn vrienden ging ik geregeld naar een wedstrijd, maar de sfeer eromheen begon ons steeds meer tegen te staan”, legt Urbinati uit aan The Guardian. „De racistische symbolen op spandoeken, de spreekkoren, we besloten dat we hier wat tegen wilden doen.”

Lees ook: Liefde is grenzeloos: foto zoenende vluchtelingen

Voetbal als platform

Zijn geliefde sport, voetbal, moest daarvoor het platform zijn. „Het was tijd voor een tegengeluid. Daarom besloten we om Liberi Nantes (vrij vertaald: vrije zeilers) op te richten; een voetbalploeg bestaande uit vluchtelingen en asielzoekers.”

Urbinati had te doen met al die mensen die vanuit heel Afrika naar Libië trokken om vervolgens de gevaarlijke oversteek te maken naar Europa. „De spelers komen uit Ivoorkust, Senegal, Mali, Togo, noem maar op en hebben onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven en reizen.”

Onzekere en breekbare toekomst

„Ieder dag is voor hen een uitdaging en de toekomst is onzeker en breekbaar. Sommigen hebben hier asiel aangevraagd, maar er kunnen jaren overheen gaan voordat hierover een beslissing wordt genomen. In de opvangcentra wordt dan ook vooral rondgehangen en gewacht. Voor de rest wordt er weinig gedaan.”

Lees ook: Steeds meer landen willen vluchtelingen afschrikken

Dus besloot Urbinati tal van opvangcentra in en rond Rome te benaderen. „Ik vertelde dat ik met een team bestaande uit vluchtelingen en asielzoekers aan het nieuwe voetbalseizoen wilde beginnen en vroeg of zij mensen wisten die het leuk vonden om te voetballen.”

Overweldigende respons

De respons is overweldigend. Liberi Nantes komt uit op het laagste niveau in Italië. Momenteel worden er ruim 200 spelers getest. „Ze moeten een beetje kunnen voetballen. Daarnaast geven we de spelers normen en waarden mee en leren ze hoe ze zich in bepaalde situaties moeten gedragen. Een soort inburgeringscursus dus, als het ware.”

AS Roma, die andere profclub uit de Italiaanse hoofdstad, heeft het project van Urbinati omarmd en medewerking toegezegd. De club levert materiaal en heeft toegezegd om op 11 oktober met een team van oud-spelers tegen Liberi Nantes te spelen.

Bekijk hieronder het filmpje over Liberi Nantes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fan Lazio richt voetbalteam van vluchtelingen op
Sluiten