Zoë Boven
Zoë Boven Sport 23 okt 2015 / 11:17 uur

Chinezen mogen niet meer golfen

Maar liefst 80 miljoen leden van de Chinese Communistische Partij mogen niet meer naar de golfclub. De Chinese president Xi Jingping vindt golfen te decadent en dus is dat voortaan verboden voor leden van de partij.

Lees ook: Ophef in China om ‘geeststad’ in wolken

Op golfclubs komen veel rijke mensen, zoals ambtenaren en zakenlieden. Die schuiven elkaar op de golfclub nog weleens een envelop toe. De president wil alle mogelijkheden voor de elite om corrupt te zijn, uitbannen, meldt NOS op 3.

Golfen was voor de nieuwe Chinese rijken de perfecte manier om hun rijkdom te laten zien. Daarom werden er de afgelopen tien jaar honderden golfbanen aangelegd.

Iedereen is gelijk

Tot 2012 was dat geen probleem, tot president Xi Jinping aan de macht kwam. „Wat hij wilde uitstralen toen hij aan de macht kwam, is dat partijleden het niet beter moeten hebben dan de bevolking. Iedereen is gelijk”, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries.

Heeft het zin?

Of het zin heeft golfen te verbieden, is natuurlijk de vraag. Grote gala’s en feesten in hotels mogen ook niet meer, zegt De Vries. „Maar ik weet – en dat weet iedereen – dat hier buiten de stad in afgelegen landhuizen grote feesten worden gehouden. Het is van zichtbaar naar onzichtbaar gegaan.”

Lees ook: ‘Chinees bedrijf vernedert falende werknemers’

De honderden golfclubs die pas net allemaal zijn aangelegd, blijven wel open, „Ze zijn nog open, dat wordt gedoogd. Hier om de hoek bij mij zit er nog een, voor expats. Die golfen graag. Maar je wil daar als ambtenaar niet meer gezien worden”, besluit De Vries.

Voor de liefhebbers: bekijk hier de beelden van de grootste golfbaan ter wereld, de Mission Hills Golf Club in Shenzhen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinezen mogen niet meer golfen
Sluiten