Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 30 sep 2015 / 15:19 uur

‘Veel Noren voelen zich verbonden met Ajax’

In het prachtig aan een fjord gelegen Aker Stadion treedt Ajax donderdagavond aan tegen Molde FK. De Noorse kampioen en bekerwinnaar van vorig jaar laat dit seizoen alleen Europees nog van zich horen. In de nationale competitie, de Tippeligaen, staat Molde met nog vijf duels te gaan slechts zevende op maar liefst 21 punten van koploper Rosenborg BK.

Lees ook: Opmerkelijke wedstrijdpremie voor spelers Molde FK

„Ze hebben het inderdaad moeilijk in de competitie dit seizoen, maar in Europa doet Molde het fantastisch”, zegt Tom Høgli, de aanvoerder van Noorwegen. De 31-jarige verdediger van FC Kopenhagen is momenteel geblesseerd en herstelt in zijn geboorteland. Daarom heeft hij alle tijd om te praten over de komende Europese tegenstander van Ajax.

Kunstgras

„Molde is een kleine club. Het is een technisch team dat op kunstgras speelt. Ik weet niet of Ajax dat gewend is. Oh, spelen er zes ploegen in de eredivisie op kunstgras? Dat wist ik niet”, lacht Høgli. „In Noorwegen speelt ongeveer 50 procent van de ploegen op kunstgras. Je ziet vaker in Noorwegen dat clubs die het ene jaar goed presteren het jaar daarna veel minder goed presteren. Alleen Rosenborg is al heel wat jaren stabiel. Maar dat Molde het nu goed doet in Europa is belangrijk voor het Noorse voetbal.”

Hestad

Als Høgli er een speler uit moet halen kiest hij voor de 40-jarige Daniel Hestad. „Een legende, niet alleen bij Molde maar in heel Noorwegen. Hij heeft nog bij Heerenveen gespeeld een jaar of tien geleden. Daniel heeft een prachtige carrière gehad en het is heel mooi voor hem dat hij de laatste jaren bij Molde nog een paar keer kampioen is geworden, dat verdient hij.”

Verbonden

Volgens de aanvoerder van de Noorse nationale ploeg is Ajax nog steeds een heel grote naam in zijn land. „Iedereen kent Ajax en de meeste mensen in Noorwegen voelen zich ook verbonden met Ajax. Het is een grote club met een prachtige traditie en geschiedenis.”

Ødegaard

Van Hestad, de oudste profvoetballer in Noorwegen, komt het gesprek al gauw op de jongste Noorse prof: Martin Ødegaard. Het 16-jarige supertalent maakte afgelopen seizoen de overstap van Strømsgodset IF naar Real Madrid, terwijl een overgang naar bijvoorbeeld Ajax een veel logischere stap zou zijn geweest voor een jonge jongen die veel wil spelen. „Ajax heeft hoog op zijn lijstje gestaan”, zegt Høgli, die met de tiener in het Noorse elftal speelt.

Real Madrid

„Ik vind het lastig om te zeggen of hij beter naar Ajax had kunnen gaan. Maar welke voetballer zegt er nou nee tegen Real Madrid? Probeer je eens in te denken dat Real Madrid bij je voor de deur staat en dat Carlo Ancelotti je opbelt. Dan is het heel moeilijk om daar nee tegen te zeggen. En hij is pas 16 jaar. Hij heeft nog tijd genoeg. Nu kan hij met de beste spelers van de wereld trainen, dat is toch fantastisch. Als het niet mocht lukken bij Real heeft hij nog tijd genoeg om naar een andere club te gaan.”

Noorden

Na de prachtige en verrassende zege in Istanbul op Fenerbahçe verwacht Høgli niet dat Molde donderdag opnieuw gaat stunten. „Ajax is duidelijk favoriet, maar het kan een leuke wedstrijd worden. Molde heeft de steun van het publiek en het voordeel van het kunstgras, dus wie weet. Nee, ik ga niet naar het stadion. Ik woon in het noorden van het land en Noorwegen is niet zo klein als Nederland, haha. Ik ga gewoon op tv kijken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Veel Noren voelen zich verbonden met Ajax’
Sluiten