Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 6 sep 2015 / 11:56 uur

Turken zijn niet bang meer voor Oranje

Nederland en Turkije zitten in hetzelfde schuitje. Voor beide landen is plek 3 in Groep A hoogstwaarschijnlijk het hoogst haalbare. Via de play-offs moet dan alsnog kwalificatie worden afgedwongen voor het EK volgend jaar in Frankrijk.

Andere verwachtingen

Voor Oranje een scenario waarmee niet rekening werd gehouden toen vorig jaar begonnen werd aan de cyclus. Maar ook de Turken hadden andere verwachtingen.

Lees ook: Oranje moet zich vooral beheersen tegen Turkije

„Vooraf verwachtte ik dat Oranje alles zou winnen”, bekent Onur Tugrul, tv reporter van het Turkse NTV Sports. „Niet dat wij het nu zo goed doen, maar we hebben een kans tegen Nederland. Dat had ik nooit verwacht. In Amsterdam werd het 1-1. Normaal een resultaat waar wij erg blij mee zouden zijn geweest, maar nu proefde ik toch veel teleurstelling.”

Niveau Oranje omlaag

Ugur Karakullukcu van de Turkse krant Sabah vond dat zijn land in Amsterdam één van de beste wedstrijden speelden sinds lange tijd. „Net zoals jullie kenden wij ook een slechte start van de kwalificatie, maar bij ons gaat het niveau wel omhoog. Bij Oranje niet.”

Toch ziet hij wel wat problemen voor zijn team. „Arda Turan mist wedstrijdritme omdat hij nu al drie maanden lang geen wedstrijd heeft gespeeld omdat hij voor Barcelona heeft gekozen. Pas in januari mag hij daar spelen. Hij is onze grote ster. Maar goed, hij is er bij en Nederland mist Arjen Robben en dat terwijl Robin van Persie ook niet helemaal fit is en daardoor misschien helemaal niet speelt.”

Wesley Sneijder

„Wesley Sneijder moet het doen voor Nederland”, weet Karakullukcu dan ook. „Dat hij ervoor koos om op zijn 28e naar Turkije te gaan om te voetballen voor Galatasaray is heel goed geweest voor het imago van onze Süper Lig. Normaal kozen buitenlandse sterren pas voor onze competitie als ze de dertig al waren gepasseerd. Sneijder is dé ster van onze league. Hij speelt hier nu al zo’n drie jaar en haalt steeds een constant niveau. Hij heeft scorend vermogen, is creatief, laat het team beter voetballen en heeft daarnaast ook nog vechtlust. Een speler die al deze eigenschappen combineert is zeldzaam.”

Lees ook: Turkse mediamagnaat: Transfer Van Persie pas begin

De kansen voor Turkije worden op fifty fifty geschat. Tugrul stipt daarnaast een mentaal voordeel aan voor Turkije. „Wij hadden verwacht dat Turkije met Tsjechië om de tweede plek zou spelen. Je kunt in dat geval dan ook derde worden. Dat wij nu in deze situatie zitten komt bij ons minder hard aan dan bij Oranje en dat kan in ons voordeel werken.”

Reageer op artikel:
Turken zijn niet bang meer voor Oranje
Sluiten