Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 14 sep 2015 / 13:47 uur

Rinus Israël: ‘Weer afhankelijk van Tsjechië’

Twee keer eerder had een spartelend Oranje hulp van Tsjechië nodig om niet uitgeschakeld te worden. ‘Dan kan een derde keer ook nog wel.’

Na het dramatische debuut van Danny Blind als bondscoach met pijnlijke nederlagen tegen IJsland en Turkije is de kans op kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk opeens bijzonder klein geworden voor het Nederlands elftal. Oranje, afgezakt naar plek vier in groep A, heeft het in ieder geval niet meer in eigen hand. Zoals zo vaak in de recente voetbalgeschiedenis bleek Tsjechië een te groot struikelblok in de kwalificatiereeks.

Lees ook: Blind: 80 procent kans op directe plaatsing voor EK

Uitgerekend de al gekwalificeerde Tsjechen hebben het lot van Oranje nu in handen. Op 10 oktober staat namelijk Tsjechië-Turkije op het programma en als de thuisploeg wint, groeien de kansen op EK-deelname aanzienlijk voor Nederland. Dat biedt kansen, want het zou zeker niet de eerste keer zijn dat de Tsjechen Oranje de helpende hand reiken. „Laten we hopen dat de Tsjechen ons nog een keertje helpen”, lacht Rinus Israël.

Minsk

Israël was assistent van bondscoach Guus Hiddink in 1995 toen het Nederlands elftal beschamend verloor van Wit-Rusland in de kwalificatiereeks voor het EK 1996. Omdat er toen nog geen internet was, wist niemand van het Oranjegezelschap wat de andere uitslagen in de poule waren die avond. Toen een journalist op het vliegveld van Minsk de chagrijnige bondscoach vertelde dat concurrent Tsjechië had verloren van het nietige Luxemburg, ontstak Hiddink in woede. „Dit is geen tijd voor misplaatste grappen!”, brieste hij.

Maar het bleek te kloppen. De sterke Tsjechen waren op dezelfde avond van het Oranje-debacle in Minsk onderuit gegaan tegen de veredelde amateurs uit het Groothertogdom. Daar bleef het niet bij, want een paar maanden later kwam het Tsjechische hulpkonvooi opnieuw in actie. Dit keer versloegen de Tsjechen de toen ongenaakbare koploper Noorwegen, waardoor Oranje op het laatste moment nog over de Skandinaviërs heen kon om een playoff tegen Ierland veilig te stelen.

EK 2004

Een nog mooier voorbeeld is het EK 2004 in Portugal, waar bondscoach Dick Advocaat de zwaarste tijd uit zijn loopbaan meemaakte, na de beruchte wissel van de weergaloze Arjen Robben in het duel met Tsjechië. Oranje verspeelde in de poulewedstrijd tegen de Tsjechen een 2-0 voorsprong en ging met 2-3 ten onder, mede door de wissel van Advocaat. Omdat Nederland de eerste poulewedstrijd gelijk had gespeeld (1-1) tegen Duitsland, leek Oranje uitgeschakeld.

Tsjechië had twee keer gewonnen en ging ook bij een nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland door naar de kwartfinale. Oranje, dat zelf in Braga tegen het zwakke Letland speelde, vreesde een salonremise van de twee concurrenten. Want bij een gelijkspel zouden de Tsjechen en de Duitsers verder gaan. Maar tegen alle verwachtingen in won Tsjechië met 2-1, waardoor Duitsland was uitgeschakeld en Nederland, dat met 3-0 won van Letland, gered was. Het ’Wonder van Braga’ was een feit.

Kansen

„Ik geloof ook niet dat Tsjechië die wedstrijd volgende maand tegen Turkije weg gaat geven”, gaat Israël verder. „Als je voor je land speelt, wil je niet verliezen. Ik zie daarom nog zeker kansen voor Oranje. De vraag is eerder wint dit Nederland zijn laatste twee wedstrijden wel? Als Turkije weet te winnen in Praag dan is het wel voor 90/95 procent over. Dus we zijn afhankelijk van Tsjechië. Dat is toch eigenlijk te treurig om over te praten? In deze poule, afhankelijk zijn van Tsjechië. Maar ja, ze hebben ons twee keer eerder geholpen dan kan een derde keer ook nog wel.”

Kwaliteit

Volgens Israël mist Nederland gewoon kwaliteit. „We hebben op papier een fantastische voorhoede met Depay, Robben en Van Persie, maar daar houdt het eigenlijk op. En als er twee niet fit genoeg zijn om te spelen, dan hebben we meteen een groot probleem. Kijk jongens als Riedewald en Klaassen, die komen eraan en kunnen goede internationals worden, maar daar kan je nu nog niet van verwachten dat ze de kar trekken.”

Camping

Een EK zonder Oranje ziet Israël niet zitten. „Nee, je hoopt toch dat ze er bij zijn komende zomer. Ik kijk op de camping in Spanje sowieso alle wedstrijden die op tv komen, maar het is toch wel leuker als Oranje meedoet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rinus Israël: ‘Weer afhankelijk van Tsjechië’
Sluiten