Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 7 sep 2015 / 08:04 uur

Opeenstapeling fouten van bondscoach

Het was een moeilijke klus, maar Danny Blind deed de afgelopen week ook bijna alles fout. Met mogelijk desastreuze gevolgen.

Gebrek aan rust en duidelijkheid

Ruud Gullit zei ooit als trainer van Feyenoord dat hij niet te benijden was. Dat geldt zeker voor Danny Blind, alhoewel hij daar wel degelijk zelf de hand in heeft gehad. Na het verlies tegen Turkije is het EK zo goed als zeker onbereikbaar voor Oranje. Hoewel Blind pas bondscoach is valt hem wel degelijk aan te rekenen dat het Nederlands elftal er volgend jaar in Frankrijk hoogstwaarschijnlijk niet bij is.

Lees ook: Oranje ontmaskerd

In de noodlijdende situatie waarin Oranje zat toen hij instapte was er behoefte aan rust en duidelijkheid. Zeker ook omdat Blind een zeer korte periode had om zijn team voor te bereiden op de cruciale duels met IJsland en Turkije.

Gepasseerd en afgeserveerd

Ervaring is dan verreist, maar juist de ervaren spelers werden gepasseerd en afgeserveerd. Neem Robin van Persie. Niet alleen werd de band van zijn arm gestript, plots was hij ook niet meer zeker van een basisplek.

Nigel de Jong werd helemaal niet opgeroepen. „Ik heb me afgevraagd wanneer ik hem zou willen gebruiken en dat is hooguit op een eindtoernooi”, verdedigde Blind zijn keuze. „Ik dacht: misschien heb ik hem een kwartier voor tijd nodig tijdens Turkije-uit, maar een speler met zijn statuur doe je dat niet aan.” Opvallend, gezien hoe er met Van Persie werd omgesprongen.

Jeugd en onervarenheid

Tegen Turkije mocht Van Persie plots wel starten. Dit ging ten koste van Klaas-Jan Huntelaar die afgelopen duel tegen IJsland door de rode kaart van Bruno Martins Indi al na een half uur werd gewisseld ten faveure van Jeffrey Bruma. Een wissel waar de spits, en velen met hem, niks van snapte.

Blind koos voor jeugd en onervarenheid om de uiterst moeilijke klus te klaren. Daarbij was wedstrijdritme blijkbaar ook geen vereiste, gezien de basisplekken van Martins Indi en Gregory van der Wiel tegen IJsland. Een keuze waarvoor Blind verantwoordelijk is en niemand anders.

Verantwoording pakken

Het zou van klasse getuige als Blind dan ook die verantwoording had gepakt en zijn spelers in bescherming had genomen, maar hij koos ervoor om keihard uit te halen naar beide verdedigers en zijn tactische keuzes goed te praten: „Ik weet niet wat Bruno bezielde. Het hoort bij een prof dat je je beheerst.” En over Van der Wiel: „Dit mag Greg niet gebeuren. Als je zo uit de tent wordt gelokt, moet je op je benen blijven staan en niet gaan glijden.”

Lees ook: Van Oostveen: Ik stap niet op

Het waren teksten en het gedrag van een coach in het nauw die er niet in slaagde een hecht collectief te creëren om de klus te klaren. Blind acteerde Mr. Cool en wilde dat zijn ploeg de wedstrijd tegen Turkije ‘zou controleren’. Hij zei dat hij daar een goed gevoel bij had, maar waar dat op gestoeld was bleef vaag.

Druk

„Als prof moet je met de druk om kunnen gaan. Zoals we afgelopen week hebben kunnen zien, kan de een dat beter dan de ander”, zei Blind een dag voor het duel met de Turken. „Het is altijd moeilijk in te schatten hoe spelers in een heksenketel met de omstandigheden omgaan. Sommige spelers zijn nog jong. Dat is afwachten.”

Het ging dus faliekant mis. Logisch. Oranje moest zien te overleven in een uitzinnig en vijandig stadion. Je hebt daarbij straatvechters nodig en een hecht collectief. Oranje hield de grootste straatvechter echter thuis, zakte door de hoeven en hing als los zand aan elkaar, waardoor het een blamerende avond werd in Konya.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Opeenstapeling fouten van bondscoach
Sluiten