Jeremy Burtman
Jeremy Burtman Sport 28 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Nederlands rugby eindelijk wakker

In de rugbywereld kan het Nederlands team nog geen rol van betekenis spelen tegenover de ‘grote reuzen’. De ploeg staat op de wereldranglijst op een 33e plek. Alex Chang is sinds 2011 bondscoach van Nederland en baalt ontzettend dat zijn formatie er niet bij is in Engeland . „Het is een geweldig toernooi met zoveel fans. Het is een enorme deceptie om er zelf niet bij te kunnen zijn.”

Lees ook: Dit zijn de schrikbarendste rugbyspelers van het WK

Naast de grote landen participeren ook kleine naties als Namibië en Fiji aan het WK. Het is dan ook extra pijnlijk dat een land als Nederland er niet bij is. Dat is volgens Chang echter logisch te verklaren. „Dat ligt aan hun rugbycultuur, het is daar de nationale sport. In Nederland is dat verre van het geval. Als er hier ook een rugbycultuur zou heersen, hadden we ons kunnen kwalificeren voor het WK.”

Tim Visser

Ondanks dat Oranje er niet bij is dit WK, doet er wel een Nederlander mee aan het eindtoernooi. Tim Visser, geboren in De Bilt, heeft de Schotse nationaliteit aangenomen en is daarom oproepbaar voor de Schotse nationale ploeg. Janhein Pieterse is de voorzitter van de Nederlandse Rugby Bond en betreurt deze keuze. Aan de andere kant begrijpt hij de keuze van Visser wel. „Het is voor Nederland ontzettend jammer dat hij in 2011 heeft gekozen voor het Schotse team, op sportief vlak is het wel heel begrijpelijk.”

De rugbyspeler sloeg diverse malen een uitnodiging van het Nederlands team af om oproepbaar te kunnen blijven voor het Schotse team. Die uitnodiging kwam er uiteindelijk ook. „Hij had het boegbeeld van het Nederlandse rugby kunnen worden, het rugby was hier ook veel verder geweest als hij voor Nederland uitkwam’’, benadrukt de bondsvoorzitter nog eens. Chang begrijpt de keuze van de speler wel. „Hij is nu 28 jaar en kan een WK spelen. Dat kan op z’n 32e misschien niet meer, dit is de kans van zijn leven.”

Toekomst

„Momenteel zijn er een tiental Nederlandse tieners die in het buitenland rugbyen en op het randje van hun doorbraak staan”, zegt Pieterse. Om een competitiever Nederlands team te hebben zou het een goede zaak zijn als die spelers een paar jaar ervaring opdoen in het buitenland. „Dan spelen die jongens straks op een WK tegen teamgenoten en tegenstanders uit hun competitie, dan zouden ze het niveau beter aankunnen.”

Toen Chang in 2011 bondscoach werd, had hij als missie om op lange termijn het WK met Nederland te halen. Op korte termijn wilde hij de spelers van het Nederlands team een gevoel van trots geven dat ze hun land mogen representeren. „Als ze trots zijn om voor hun land uit te komen, spelen ze met hun hart. Wat de sport ook is, voor je land uitkomen is het hoogst haalbare."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlands rugby eindelijk wakker
Sluiten