Jeremy Burtman
Jeremy Burtman Sport 10 sep 2015 / 08:30 uur

Kroon: ‘Ik denk dat hij kan gaan winnen’

Het moest de dag van Tom Dumoulin worden en dat werd het ook. Waar hij het in Utrecht tijdens de Tour de France net niet kon waarmaken, heeft Dumoulin gisteren laten zien wat hij in zijn mars heeft. Zowel op de rustdag als op de dag zelf verkende de renner van Giant-Alpecin het parcours met positieviteit en ontspanning. De afstand van 38.7 kilometer was hem ook op het lijf geschreven. Een korte tijdrit als in Utrecht vindt de Maastrichtenaar eigenlijk te kort terwijl hij tijdritten boven de zestig kilometer te lang vindt.

Lees ook: Dumoulin: nu of nooit

Eergisteren stond een rustdag op het programma, iets wat Dumoulin goed kon gebruiken. „Tom heeft geluk gehad met de rustdag, de bergetappes hebben hem zoveel energie gekost”, analyseert oud-wielrenner Michael Boogerd de geweldige prestatie van zijn landgenoot. In zijn ogen was het niet afhaken in de zware bergetappes van afgelopen dagen van cruciaal belang.

Als vierde in het algemeen klassement vertrok Tom Dumoulin om 16.43 uur uit Burgos. De hele rit was het klasseverschil tussen de Nederlander en de andere renners zichtbaar. Dumoulin bleef rustig op zijn zadel zitten en behaalde een uiteindelijke gemiddelde snelheid van meer dan 50 kilometer per uur. Zijn tegenstanders, die vooral bekend staan om hun kwaliteit in de bergen hadden het soms lastig en gingen vaker op de pedalen staan, iets wat meer energie kost.

Beperken

Voor Dumoulin was dit een andere tijdrit dan anders. „Hij deed eerst nooit echt mee voor het klassement dus hij kon zijn krachten altijd sparen voor de tijdrit, zijn specialiteit”, zegt oud-wielrenner Karsten Kroon. Nu lag alles anders en net als Boogerd benadrukt Kroon het geluk dat Dumoulin heeft gehad met de rustdag. „In mijn ogen was niet de tijdrit beslissend, maar vooral de laatste zware bergetappe. Hoe hij zich hierin staande heeft weten te houden en de schade heeft weten te beperken is heel knap.”

Joaquim Rodriguez die als klassementsleider aan de rit begon, verloor erg veel terrein. Met nog drie etappes te gaan kan er voorzichtig gesteld worden dat hij niet meer meedoet om een podiumplek. Kroon die tegenwoordig werkzaam is als verslaggever bij Eurosport blijft voorzichtig: „Het blijft wielrennen, een lekke band of een valpartij en het is voorbij. Maar normaal gesproken kunnen we wel stellen dat Tom Dumoulin op het podium gaat eindigen.”

Euforie

In de ogen van Boogerd hing er nog wel een kleine smet aan deze koers. „Ik werd in de euforie van de commentatoren op televisie meegenomen, hierdoor had ik pas aan het einde door hoe goed Aru nog heeft gereden.” De renner van Astana die op één seconde achterstand van Rodriguez reed, verloor weliswaar veel tijd op Dumoulin maar wist de schade met drie seconden achterstand in het algemeen klassement te beperken.

De oud renner van de Rabobankploeg denkt dat Astana, de ploeg van Aru, nog een plan gaat bedenken om Dumoulin in het klassement te passeren. „Ze zullen hem in de komende ritten nog met een man of drie aanvallen denk ik. Mocht dat niet lukken dan gaan ze nog wat proberen in de massasprint.” Hoewel Boogerd het niet per se somber inziet, ziet Kroon het allemaal iets rooskleuriger in. „Ik denk dat hij dit kan gaan winnen, mensen roepen dat Astana nog van alles gaat proberen maar dat gaat ze niet lukken.” Kroon heeft er vertrouwen in dat de Movistar-ploeg en de Astana-ploeg elkaar bij elke aanval zullen neutraliseren wat in het voordeel van Dumoulin zal werken.

Hoewel hij slechts drie seconden voorsprong heeft denkt Kroon dat het wel eens genoeg zou kunnen zijn voor de eindoverwinning. „Het zou ongelooflijk zijn als Tom deze ronde met drie seconden verschilt wint, maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kroon: ‘Ik denk dat hij kan gaan winnen’
Sluiten