Lentin Goodijk
Lentin Goodijk Sport 14 sep 2015 / 13:47 uur

Hoe rellen voetbalfeest Tweede Divisie verpestten

De eerste speelronde van het vriendschappelijke toernooi De 2e Divisie werd woensdagavond ruw verstoord door supportersrellen. Wat gebeurde er precies en hoe kon dat gebeuren? Onze verslaggever Lentin Goodijk was getuige van de rellen.

https://twitter.com/LentinGoodijk/status/606162894393384960

Ik zat op de hoofdtribune van het Haarlemstadion naast een vak vol met supporters van FC Wageningen. Zij waren met een bus vol gekomen en zongen hun team op een leuke manier uit volle borst toe.

Toen de wedstrijd tussen FC Wageningen en SVV zo’n tien minuten bezig was, kwamen de supporters van HFC Haarlem het stadion binnen. Zij trokken naar de lege tribune aan de overkant. Een aantal van hen had duidelijk kwaad in de zin, palen werden losgetrokken en op het veld gegooid en vuurwerkbommen werden achter elkaar afgestoken.

Wraak

Op een gegeven moment zag ik steeds meer Haarlemmers ineens richting onze tribune rennen. "Er wordt gevochten", hoorde ik iemand roepen, maar er was niets te zien. Achteraf bleek het gevecht zich achter de tribune te voltrekken. Een paar Wageningers waren op de vuist gegaan met supporters van Haarlem. Niet veel later klonk er ineens angstig geschreeuw in het vak rechts van mij. De Haarlemmers stormden richting het vak met Wageningen-supporters om wraak te nemen. Een nietsvermoedende vrouw van een jaar of veertig werd vol in haar gezicht geslagen en er vielen meer rake klappen en schoppen.

https://twitter.com/itsultralife01/status/606254027161104384

Kettingen

De Wageningers vluchtten mijn vak in en werden achterna gezeten door een aantal Haarlemmers, gewapend met kettingen. Deze groep Haarlemmers, duidelijk onder invloed van drugs, stormde ook mijn vak met bebloede gezichten binnen. Oude mensen en kinderen moesten over een hekje klimmen om te vluchten naar het vak ernaast. De wedstrijd was logischerwijs inmiddels stilgelegd. De hooligans verdwenen na een tijdje uit het zicht. Achter de tribune zouden politieagenten ze naar de uitgang hebben gestuurd.

Gebroken kaak

De vrouw die was geslagen zat inmiddels met een bebloed gezicht bij de EHBO. "Ze heeft waarschijnlijk haar kaak gebroken", aldus de verzorger. Wat een nostalgisch voetbalfeest had moeten worden, was veranderd in het decor van een stelletje onbeschofte straatvechters. "Dit kon je zien aankomen", aldus een boos lid van de supportersvereniging van Haarlem. "Je kunt die supporters niet op één tribune laten zonder hekken en beveiliging." Buiten het stadion was er wel politie aanwezig, maar het ontbreken van enige beveiliging of politie op de tribunes was inderdaad opvallend.

Aan de andere kant valt de keuze ook wel te begrijpen. Het toernooi bestaat uit clubs die al jaren niet meer in het betaald voetbal uitkomen, voor FC Wageningen is dat zelfs al 23 jaar geleden. Van oud zeer tussen supporters lijkt dan ook geen sprake te zijn. Dat is ook de overweging die organisatoren Leo Oldenburger en Edwin Struis gemaakt hadden: "We wilden er echt een voetbalfeest voor de supporters van maken, zij konden zich weer herenigen om hun oude helden na lange tijd weer eens aan het werk te zien. Dan reken je niet op agressiviteit. Bovendien creëer je meteen ook een bepaalde sfeer als je er allemaal politie bij zet. Dan is de lol er voor ons af."

https://twitter.com/LeoOldenburger/status/606215812580536320

Verpest

De komende drie woensdagen staan er drie nieuwe speelronden op het programma in de stadions van de andere deelnemers SVV, SC Veendam en FC Wageningen. Die wedstrijden staan nu echter op de tocht: "Ik denk niet dat ze ons daar weer laten spelen zonder politie", aldus Oldenburger. "Dit wil je natuurlijk niet nog een keer meemaken, maar met zoveel politie erbij is het ook niet leuk meer." De rest van de avond verliep alles wel soepel, de rest van de supporters liet zich wel van zijn goede kant zien en er vielen een aantal prachtige doelpunten, maar genieten kon het organisatieduo niet meer: "De avond is verpest."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe rellen voetbalfeest Tweede Divisie verpestten
Sluiten