Jeremy Burtman
Jeremy Burtman Sport 29 sep 2015 / 09:49 uur

Het ontstaan van hymne Champions League

‘’Als je uit de catacomben komt en de hymne wordt afgespeeld, besef je dat dit het mooiste lied uit je leven is.’’ Dit zei voormalig Arsenal-spits Emanuel Adebayor ooit over het lied dat voorafgaand aan elk Champions League-duel door het stadion galmt. Hoe is die hymne eigenlijk ontstaan?

Lees ook: Robben: Voelt alsof ik de boel in steek heb gelaten

Het lied werd in 1992 gemaakt toen de Europa Cup I in de Champions League veranderde. In een tijd waar het voetbal gebukt ging onder het hooliganisme besloot de UEFA om samen met marketingbedrijf TEAM een lied uit te kiezen dat klasse uitstraalde. De UEFA vroeg aan componist Tony Britten of hij een hymne voor deze nieuwe competitie kon maken. De Engelsman ging gelijk aan de slag, hij liet zich inspireren door een lied van oud-componist George Frideric Handel genaamd Zadok the Priest.

De officiële hymne is gecomponeerd door de ‘Royal Philharmonic Orchestra’ en gezongen door het koor van de ‘Academy of Saint Martin in the Fields’, twee prestigieuze zanginstituten uit Londen. De tekst in de hymne bevat Engels, Frans en Duits; de drie officiële talen van de UEFA.

Eerste keer

Op 25 november 1992 werd de hymne voor het eerst getest. Zo werd in het Jan Breydelstadion (Club Brugge), Giuseppe Meazza (Internazionale), Ibrox Stadium (Glasgow Rangers) en het Estadio das Antas (FCPorto) tijdens de eerste speelronde van de Champions League het lied voor het eerst afgespeeld. Al snel werd het een groot succes. Uit onderzoek bleek al snel dat 98 procent van de Europeanen die het lied hoorden, het identificeerden met de Champions League.

De hymne is inmiddels heilig in het miljoenenbal. Tijdens sommige finales wordt het lied ook gezonden door een bekendheid uit het land waar de finale zich afspeelt. Zo zong Andrea Bocelli in 2009 het hymne toen de finale in Rome werd gehouden en Jonas Kaufmann zong in 2012 in het stadion van Bayern München. Dit jaar wordt de finale afgewerkt in het San Siro in Milaan. De kans dat Andrea Bocelli zal aantreden is dus weer aanwezig.

De songtekst:

«Ce sont les meilleures équipes
Es sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Une grande réunion
Eine grosse sportliche Veranstaltung
The main event

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions»

https://www.youtube.com/watch?v=mf9LUNB-JsM

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het ontstaan van hymne Champions League
Sluiten