Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 16 sep 2015 / 15:21 uur

Eigen kweek PSV: Hier doe je het voor

Voor Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix was het spektakelstuk tegen Manchester United zeer speciaal. Beide spelers doorliepen de jeugdopleiding van PSV. ‘Hiervoor heb ik al die jaren keihard gewerkt.’

Na bijna zeven jaar smachten was het eindelijk zover: PSV speelde eindelijk weer eens een Champions Leaguewedstrijd. Het grote Manchester United van Louis van Gaal kwam op bezoek in Eindhoven, het werd een avond om nooit meer te vergeten. In een zinderende ambiance won PSV met 2-1.

Fans als twaalfde man

„Iedereen bij ons smachtte naar die Champions League”, aldus keeper Jeroen Zoet die op zijn vijftiende bij PSV binnenstapte. „Vooral de fans hebben er lang op moeten wachten, zij hebben ons erdoorheen gesleept. De ambiance, de sfeer, het resultaat, het was een fantastische avond.”

Lees ook: Blind: Blessure Shaw misschien onbewust van invloed

Glunderend doet de keeper zijn verhaal, net zoals Jorrit Hendrix. Als 9-jarig jochie kwam hij naar Eindhoven: „Alles kwam bij elkaar en viel op de juiste plek. Fantastisch dit. Ik heb er eigenlijk weinig woorden voor. Het was smullen voor alles en iedereen die zich betrokken voelt bij PSV. Vijf minuten voor het einde begon het hele stadion te klappen voor ons. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dat krijg je echt wel mee en dat geeft natuurlijk een enorme boost.”

D-pupil

„Vroeger toen ik hier in de jeugd speelde, kreeg ik altijd kaartjes”, gaat Hendrix verder. „In het seizoen dat PSV werd uitgeschakeld in de halve finale door AC Milan zat ik elke thuiswedstrijd op de tribune. Voor deze wedstrijd dacht ik daar wel even aan. Toen kon ik nooit vermoeden dat ik later zelf op het veld zou staan. Ik was een D-pupil, haha. Dan ben je er nog niet echt mee bezig of je later ooit profvoetballer wordt, maar geniet je van het moment zelf. Maar uiteindelijk is dit natuurlijk de reden waarvoor je al die jaren keihard hebt gewerkt.”

Lees ook: Moreno: Ik voel me erg slecht hierover

Je hoort het niet vaak dat spelers de sfeer om zich heen meekrijgen, maar deze keer was het anders. „Normaal gesproken sluit ik mezelf af, maar nu waren er af en toe momentjes dat ik om me heen keek en kon genieten”, bekende Zoet. „Ik denk dat meer jongens dat hadden en dat dit ook de reden is waarom we zo goed hebben gespeeld. We waren niet bang. We wisten dat de zwakke punten van Manchester in de omschakeling lagen en daar hebben we gebruik van gemaakt. We waren dodelijk effectief.”

Besef

In de rust kwam het besef bij de PSV’ers dat ze konden winnen, dat United te verslaan was. „We wankelden natuurlijk vlak voor de pauze en als je dan toch de gelijkmaker scoort, dan geeft dat een gigantische boost”, zei Hendrix. „We zaten toch wat anders in de kleedkamer dan United. Zij moesten zien om te gaan met het wegvallen van Shaw en die gelijkmaker. Er zat erg veel druk op deze wedstrijd. Iedereen hunkerde hiernaar. Ik vind dat prettig, het kostte me minder moeite dan normaal om me te focussen. Champions League, Manchester United, dat is toch andere koek dan de Eredivisie. We hebben nog vijf poulewedstrijden voor de boeg, hopelijk worden die net zo mooi als deze en zit er meer in.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eigen kweek PSV: Hier doe je het voor
Sluiten