Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 21 sep 2015 / 17:25 uur

Bekervoetbal is ook vaak leuren met stoeltjes

Het is vooral voor de grotere clubs in de eredivisie vaak een behoorlijk probleem om hun grote stadions vol te krijgen in de beginfase van het nationale bekertoernooi. Zelfs Vak 410, waar een groot gedeelte van de harde kern van de Ajax-supporters zit, blijft woensdagavond leeg in de ArenA. Slechts 200 van ’die hard-fans’ in het meest luidruchtige vak van het Ajax-stadion hebben de moeite genomen om een kaartje te kopen voor het bekerduel met De Graafschap.

Lees ook: Ajax nodigt vluchtelingen uit voor bekerduel

Dit tot grote woede van enkele 410’ers zelf, zo valt te lezen op hun site vak410.nl. „Het aantal verkochte kaarten vinden we schandalig en volledig 410-onwaardig. Kijk eens in de spiegel en vraag jezelf af waarom je op VAK410 staat. Kun je geen redenen bedenken of heb je er geen zin meer in, dan kun je naar je persoonlijke account op ‘MijnAjaxkaart’ gaan. Er zit daar namelijk een knop die ervoor zorgt dat jou seizoenskaart wordt opgezegd. Tevens maak je dan plaats voor jongens op de wachtlijst die er wel voor willen gaan. Vraag het jezelf maar eens af!”

Lees ook: Veltman: Ik kan me voorstellen dat het saai was

Omdat er slechts 200 kaarten werden verkocht, heeft Ajax besloten die tweehonderd man uit 410 onder te brengen op Zuid 1 op de eerste ring. „Zij mogen in dit soort situaties meestal in hun eigen vak zitten”, legt perschef Miel Brinkhuis uit. „Maar dan moet het wel zinvol zijn. Het brengt extra kosten met zich mee om de tweede ring op te houden. Die blijft nu gesloten tegen De Graafschap.”

Tweede ring

Ajax doet dat om de verspreiding van fans tegen te gaan en omdat het dus extra geld kost. De sluiting van de tweede ring betekent overigens niet dat de ArenA leeg is woensdag. „De eerste ring is uitverkocht met 20.000 supporters”, zegt Brinkhuis.

„We hebben de prijs voor de kaartjes laag gehouden en verder hebben we een paar acties voor deze wedstrijd lopen. Via hoofdsponsor Ziggo komen er op die manier enkele honderden supporters.” De shirtsponsor is niet de enige met een initiatief morgenavond. Zo heeft de club ook enkele honderden leerlingen van ROC scholen in de regio uitgenodigd en mogen een paar honderd asielzoekers uit vluchtelingencentra gratis naar binnen. Die laatste groep wordt met bussen opgehaald uit centra in de regio.

PSV

Ook PSV heeft een actie lopen voor het thuisduel met Cambuur Leeuwarden dinsdagavond in het Philips Stadion. „We gaan rond de 15.000 toeschouwers uitkomen”, reageert manager perszaken Thijs Slegers. PSV liet met verdediger Jeffrey Bruma een speciaal op dit bekerduel gericht promoclipje opnemen. Daarin roept de PSV-speler de fans op om ook tegen Cambuur het sfeertje van Manchester United-thuis op te roepen. „En de seizoenkaarthouders mochten voor 5 euro een kaartje kopen”, zegt Slegers.

Feyenoord

Feyenoord rekent donderdagavond voor de ’kraker’ tegen PEC Zwolle op een volle Kuip. „Er zijn nog enkele tientallen kaarten te verkrijgen”, reageert persvoorlichter Samuël Sanches. „We hadden een kortingsactie voor Legioenleden en daar hebben we enkele duizenden extra kaarten mee verkocht.”

Uitverkocht

Het stadion zit vol omdat bij Feyenoord de seizoenkaarten ook geldig zijn voor het bekertoernooi. „Maar we hebben dit seizoen in alle thuiswedstrijden een uitverkocht huis gehad. En dat is inclusief de oefenduels met Southampton en Olympiakos Piraeus.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Bekervoetbal is ook vaak leuren met stoeltjes
Sluiten