Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 30 aug 2015 / 15:20 uur

Sinkgraven: Ik win net zo graag met lelijk voetbal

Daley Sinkgraven was in de Champions Leaguevoorronde het toonbeeld van de jeugdige Ajax-naïviteit door op de rand van zijn eigen strafschopgebied heel kostbaar balverlies te lijden tegen Rapid Wien. Het leverde hem, zijn trainer en zijn medespelers een karrevracht aan kritiek op. Dat sterkte de 20-jarige in Assen geboren Ajacied alleen maar.

Lees ook: Klaassen: Heitinga voelt zich nergens te groot voor 

„Ze zeggen dat we nuchtere mensen zijn uit het noorden”, reageert Sinkgraven lachend, na de eclatante 4-0 overwinning op ADO Den Haag. „Dat klopt ook wel. Ik laat me niet zo snel gek maken door wat anderen zeggen. Ik blijf gewoon mezelf. Mentaal sterk? Zo kan je het noemen.”

Lesje

Niet alleen Sinkgraven, heel Ajax rechtte de rug na het dramatische tweeluik met Rapid Wien. De ploeg van trainer Frank de Boer won de volgende zes duels zonder een treffer te incasseren. „We hebben ons lesje wel geleerd na Rapid”, gaat Sinkgraven verder. „Meestal gaat dat niet zo snel, maar we doen het toch maar. Niet alle wedstrijden zullen zo gaan. Natuurlijk willen we elke wedstrijd spelen als tegen ADO. Maar soms moet je juist wat geduld bewaren en een wedstrijd dood maken. Daar heb ik ook totaal geen bezwaar tegen.”

Handrem

Veel Ajax-supporters hebben dat wel. Na de onnodige uitschakeling tegen Rapid in de Champions League liet De Boer de Amsterdammers met de handrem aan spelen. Zekerheid voor alles. Het leverde een paar dodelijk saaie potjes op, die wel allemaal werden gewonnen. Ondanks de mooie cijfers kreeg De Boer veel kritiek over zich heen.

Punten

„Die kritiek kwam van buitenaf”, reageert Sinkgraven. „Wij pakken gewoon punten en daar zijn we blij mee. Mensen klagen over een gebrek aan creativiteit en attractiviteit in ons spel, maar als ik met 1-0 win dan maakt het mij niets uit hoe we gespeeld hebben. Echt niet. We zijn volwassen geworden en geven bijna niets meer weg. Winnen zonder mooi te spelen vind ik geen enkel probleem, maar natuurlijk willen we ook het publiek vermaken en dat hebben we tegen ADO gedaan.”

Lege plekken

Veel Ajax-fans geloofden het zondagmiddag wel en waren lekker naar het strand gegaan of in bed blijven liggen. Op de tribunes in de ArenA waren duizenden lege plekken te zien. „Als je puur naar onze cijfers in de eredivisie kijkt, is het wel een beetje raar dat zoveel mensen wegbleven.”

Sinkgraven is duidelijk gegroeid sinds zijn overgang van sc Heerenveen halverwege het vorige seizoen. „Ik heb een half jaar goed kunnen wennen en dit jaar moet ik er staan”, zegt hij zelfverzekerd. Meestal vinden spelers het heel vervelend om halverwege het voetbaljaar van club te veranderen, maar Sinkgraven niet.

Ideaal

„Achteraf gezien is het misschien juist wel ideaal geweest om na de winterstop aan te sluiten. Op dat moment voelde het overigens niet zo, omdat veel mensen hadden verwacht dat ik er direct zou staan. Maar als ik er nu op terugkijk heb ik een half jaar kunnen wennen en sta ik er nu.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sinkgraven: Ik win net zo graag met lelijk voetbal
Sluiten