Johan van Boven
Johan van Boven Sport 25 aug 2015 / 12:57 uur

Sifan Hassan: van asielzoeker tot brons op WK

Een matras, een zak met kleding en haar geloof. Meer had Sifan Hassan niet toen ze als asielzoeker naar Nederland kwam. Nu heeft ze WK-eremetaal.

Timide en eenzaam. Dat zijn de eerste twee woorden die Ton van Hoesel te binnen schieten als hij omschrijft wat voor meisje hij aantrof, toen Sifan Hassan op 17-jarige leeftijd in Eindhoven belandde. Anderhalf jaar eerder was ze door haar moeder op het vliegtuig van Ethiopië naar Nederland gezet, op naar een betere toekomst.

Vanuit het azielzoekerscentrum in Leeuwarden werd ze overgeplaatst naar de lichtstad, waar ze op zichzelf mocht gaan wonen. Hassan kwam terecht in een kamertje, waar ze alleen een matras tot haar beschikking had. „Verder had ze alleen een zak met kleren en haar geloof”, zegt Van Hoesel.

Verpleegster

Als trainer van Eindhoven Atletiek kreeg hij een telefoontje van het ROC dat er een leerling was die heel graag wilde hardlopen. Hassan volgde een speciale opleiding voor asielzoekers en wilde graag verpleegster worden. In haar vrije tijd deed ze niets liever dan bewegen. Van Hoesel: „In Leeuwarden had ze ook al een beetje getraind, maar ze was nog iets te zwaar. Dus zijn we lekker gaan trainen. Na haar eenzame periode was sporten in clubverband heerlijk voor haar. Aan haar manier van lopen, ze had een prachtig afgestrekte pas, zag ik direct dat ze een talent was.”

Lees ook: Dafne Schippers pakt zilver op 100 meter

De Brabantse looptrainer gaf haar een paar spikes cadeau en toen ging het hard. „Ze gedroeg zich weliswaar timide, maar ze wist heel goed wat ze wilde. Haar drive was vanaf het begin ongelooflijk groot en ze kon nooit tegen haar verlies. Tijdens een van haar eerste wedstrijdjes werd ze heel knap tweede, maar Sifan was alleen maar boos dat ze niet had gewonnen.”

Klamme handjes

Op een gegeven moment presteerde Hassan zo goed, dat ze met andere trainers aan de slag ging en grote stappen richting een professionele loopbaan als atlete zette. Het contact tussen Van Hoesel en Hassan verwaterde. Desalniettemin zat haar oud-trainer dinsdag met klamme handjes voor de tv om naar haar 1500 meter op de WK in Beijing te kijken.

„Ik zie haar heel af en toe nog als ze in Nederland is”, zegt Van Hoesel. „Natuurlijk ben ik nog steeds heel trots dat ik ooit met haar heb gewerkt. Maar om te zeggen dat ze het zonder mijn spikes niet had gered, gaat me veel te ver. Anders had iemand anders ze wel gegeven, toch?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sifan Hassan: van asielzoeker tot brons op WK
Sluiten