Kees Leurink
Kees Leurink Sport 6 aug 2015 / 17:34 uur

Scheidsrechters boycotten Duitse neonaziclub

De Duitse amateurvoetbalclub Ostelbien Dornburg zit met een probleem. Er is bijna geen enkele scheidsrechter over die het eerste elftal nog durft te fluiten. De reden? Vijftien van de achttien selectiespelers staan bekend als rechts-extremistisch en zorgen voortdurend voor overlast op het voetbalveld.

Lees ook: Racistische Chelseafans krijgen wedstrijdverboden

Van de 65 bevoegde scheidsrechters in het district van de club, weigeren er 59 om nog een potje van Ostelbien te fluiten. En ook veel tegenstanders hebben geen zin in een confrontatie met de neo-nazi’s uit Dornburg. Sterker nog: Michael Pieper, coach bij concurrent SV Oak Redekin, betaalt nog liever de honderd euro boete die hoort bij een no-show. „Ik wil in mijn vrije tijd niet vrezen voor mijn gezondheid”, zo laat hij weten aan RP-Online.de.

Voortbestaan

De amateurclub uit Dornburg, zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van Berlijn, heeft al meerdere incidenten veroorzaakt. Daarbij kun je denken aan geweld met lichamelijk letsel, verbaal geweld, opruiende uitspraken en rechts-extremistische demonstraties en muziekevenementen. Het probleem was alleen: de club mocht voortbestaan zolang de grondwet niet wordt overtreden.

Maar nu wordt er na al die rellen toch een poging gedaan om de club op te doeken. Donderdag zullen de Duitse autoriteiten uitsluitsel geven of de club zal blijven bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scheidsrechters boycotten Duitse neonaziclub
Sluiten