Johan van Boven
Johan van Boven Sport 20 aug 2015 / 18:03 uur

In spijkerbroek gehulde Van Basten totaal ontspannen

Marco van Basten stond weer even in de spotlights, waar hij in de loop der jaren zo’n hekel aan heeft gekregen. Maar de assistent-bondscoach sloeg zich er lachend doorheen.

Een batterij aan fotografen en cameraploegen stond ze donderdagochtend in het zonnetje op te wachten. Alsof koning Willem-Alexander en koningin Máxima in aantocht waren. Rond half 11 kwamen ze de trappen van Grand Hotel Huis ter Duin af, op weg naar beachclub Breakers. Danny Blind in het midden met aan zijn zijde assistenten Ruud van Nistelrooy en Marco van Basten.

„Het lijkt wel of ik in Los Angeles ben”, lachte laatstgenoemde naar de klikkende fototoestellen en snorrende camera’s. Van Basten is terug in de schijnwerpers. Voor even maar, want na de presentatie van de nieuwe staf van het Nederlands elftal mag hij tot zijn grote genoegen weer in de schaduw van de bondscoach kruipen.

Stress

In die rol hervond hij bij AZ het plezier in het voetbal. En vooral ontspanning. Want als hoofdtrainer greep de druk en stress hem te veel naar de keel. Dus deed hij in Alkmaar een stapje terug om zichzelf weer te kunnen zijn. Bij het Nederlands elftal is het niet anders. Terwijl Blind en Van Nistelrooy strak in pak de pers te woord stonden, deed Van Basten zijn zegje in spijkerbroek en sportieve schoenen.

Lees ook: Blind: 80 procent zeker dat we het EK halen

„Ik heb wel al een kostuum van de KNVB, maar ze zeiden dat een colbertje genoeg was voor deze gelegenheid”, aldus de voormalige spits donderdag in Noordwijk. „Maar als jij wil dat ik volgende keer ook een pantalon aantrek, dan doe ik dat, hoor.” Even verderop staat zijn collega-assistent Van Nistelrooy. Van Basten over diens outfit: „Ziet er inderdaad strak uit, maar hij heeft geen riem om.” Het antwoord: „Heb ik niet nodig.”

De twee lachen hun tanden bloot. Dat was negen jaar geleden tijdens het WK van 2006 in Duitsland wel anders. Toen vond Van Nistelrooy dat Van Basten als bondscoach spelers voortrok met wie hij persoonlijk een goede band had. Het ‘ik-mag-je-gehalte’ speelde volgens Van the Man een te grote rol in het selectiebeleid.

Lollig

Zijn de verhoudingen uit die tijd nog ter sprake gekomen nu ze collega’s van elkaar zijn? Ook het antwoord op die vraag giet Van Basten in een lollig omhulsel. „Ja, we hebben net in het hotel nog een potje geworsteld. En ik heb gewonnen! Nee hoor, dat voorval is allang uit de wereld. Voor de media is het een groter onderwerp dan voor ons. Ik vind Ruud een prima kerel en ik kijk ernaar uit om met het samen te werken.”

Lees ook: KNVB blijft vaag over vertrek Hiddink

Dat geldt ook voor de internationals die hij bij de hand moet nemen. De beste spelers van het land zijn toch net even andere koek dan de selecties van zijn vorige werkgevers sc Heerenveen en AZ. „Dat is ook een van de redenen waarom ik ja heb gezegd tegen deze baan”, aldus de 50-jarige Van Basten. „Bij die clubs had ik meer tijd om met spelers te werken, maar was het niveau wat minder. Nu heb ik minder tijd om met jongens te trainen, maar gaat het wel om de top.”

Bedachtzaam

Totaal ontspannen staat hij de vertegenwoordigers van de pers te woord. Vooral de wetenschap dat hij daar pakweg de rest van het jaar niet meer aan mee hoeft te doen, stelt hem op zijn gemak. „Als assistent gaat me dit toch een stuk beter af dan als eindverantwoordelijke. Toen was ik veel bedachtzamer en was ik bang dat ik iets verkeerd zou zeggen. Ik vind het nog steeds heel leuk om onderdeel uit te maken van een proces waar we met z’n drieën even hard aan werken. Maar het naar buiten dragen, laat ik mooi aan de bondscoach over.”

Toch zal er best een soort van spanning zijn als hij 3 september voor het eerst weer op de bank van het Nederlands elftal zit. Strak in het pak, zonder spijkerbroek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In spijkerbroek gehulde Van Basten totaal ontspannen
Sluiten