Johan van Boven
Johan van Boven Sport 6 aug 2015
Leestijd: 3 minuten

Elia dankzij zijn vrouw van bad boy naar gentleman

Hij heeft nog altijd de looks van een jong talent, maar de 28-jarige Eljero Elia moet bij Feyenoord toch echt de jonkies bij de hand nemen. Trainer Giovanni van Bronckhorst ziet hem als een vaderfiguur die zich tegenwoordig als een gentleman gedraagt. Metro sprak met de nieuwste aanwinst.

Je moet spelers behoeden voor fouten die jij vroeger hebt gemaakt. Waar moet ik dan aan denken?
Soms zeg je als jonge speler dingen die je niet hoort te zeggen. Als ik wat voel, denk ik ‘schijt’ en dan zeg ik het gelijk. Maar soms is het gewoon beter om even rustig na te denken.

Van wie heb jij geleerd je te beheersen?
Van mijn vrouw. Ze zei soms dat ik mijn mond moest houden en bepaalde dingen eerst moest laten bezinken. Dat ik ja moest knikken als me iets werd verteld, klaar. Pas als je jezelf hebt bewezen, kun je ook je eigen mening geven. Je moet altijd jezelf blijven, ik ben ook nog steeds dezelfde Eljero Elia als een paar jaar geleden, maar ik denk nu wel beter na over wat ik doe. Meer dan toen ik 19 of 21 jaar was.

Je wilt bij Feyenoord je carrière nieuw leven inblazen. Wat was de vervelendste periode de afgelopen jaren?
Toen ik bij Juventus had getekend. Ik denk dat ik daar zes of zeven wedstrijden heb gespeeld, meer niet. En de trainer praatte niet met mij. Pas toen hij me weer een keer nodig had, riep hij dat ik moest komen. Dan zat ik weer op de bank en mocht ik acht minuten invallen. Op een gegeven moment was er in mijn huis in Italië ingebroken. Toen heb ik mijn gezin gezegd dat het naar Nederland moest gaan en liet ik twee vrienden overkomen. Zaten we daar de laatste drie maanden van mijn periode bij Juve met z’n drieën in dat huis. Het was niet leuk, maar ja, die dingen horen er blijkbaar ook bij.

Kon de voetbalwereld je toen even gestolen worden?
Op dat moment wel. Maar ik hou zoveel van het spelletje dat ik wilde blijven voetballen. Vandaar mijn overstap naar Werder Bremen.

Daar vond je gelijk het plezier terug?
Ja, ik kon daar weer lekker voetballen. Al snel kwam ik weer in het Nederlands elftal. Het eerste seizoen was een groot succes, maar daarna werd het allemaal minder. We verloren wedstrijden, de trainer werd ontslagen en daarna heb ik helemaal niet meer gespeeld. Ik werd verhuurd aan Southampton en daar heb ik weer gezien hoeveel plezier je aan voetbal kunt beleven. Dat was een heel mooi half jaar.

Lees ook: Van Geel zat al jaren achter Elia aan

Elia ging vervolgens op bezoek in Saudi-Arabië waar hij heel veel kon verdienen. En woensdagavond probeerde het Turkse Bursaspor hem ook nog met getallen met zes nullen te verleiden.

Maar uiteindelijk zwichtte de vleugelaanvaller niet voor het grote geld en hoopt hij via Rotterdam-Zuid ook weer in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal. Ongetwijfeld op advies van zijn vrouw Sanne.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Elia dankzij zijn vrouw van bad boy naar gentleman
Sluiten