Mario Wisse
Mario Wisse Sport 2 jul 2015 / 16:28 uur

Vijf boeken om de Tour door te komen

Metro pikt de vijf interessantste titels uit het peloton aan wielerboeken dat de afgelopen maanden het licht zag. Fijn om binnen handbereik te hebben tijdens etappes – en daar zijn er elke Tour weer een paar van – waar geen eind aan lijkt te komen.

Draag Nooit een Gele Trui
Korte verhalen over de wielertoerist
Auteur: Alex van der Hulst
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Prijs: 17,95 euro

Het verhaal:
Volgens Van der Hulst gaan weinig sporten gepaard met zo veel ongeschreven regels als het wielrennen. In Draag Nooit Een Gele Trui beschrijft hij verschillende type wielrenners en de regels waaraan ze zich houden. Voor iedereen die twijfelt over het scheren van benen of de kleur van de wielersokken.

Het citaat:
(Over het racefietsmerk Cipollini:) ‘De fiets ziet eruit als zijn naamgever: patserig, schreeuwerig, en tegelijkertijd latent homoseksueel’.

De Baas
Wielerthriller
Auteur: M. Huijdink
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Prijs: 19,95 euro

Het verhaal:
Het is de zomer van 2003 en Lance Armstrong en Jan Ullrich strijden om de gele trui. Achter de schermen manipuleren duistere machten de competitie door chantage, sabotage, intimidatie en bedrog. Ook de media laten maar een deel van het werkelijke verhaal zien. In dit boek lopen feit en fictie door elkaar.

Het citaat:
‘Lance moet in de media volhouden dat Ullrich de meest getalenteerde renner is van hun generatie. De beste manier om Ullrich onder druk te zetten, is hem de hemel in te prijzen, daar kan hij niet mee omgaan’.

De Regels
Gids voor pedaalridders
Auteur: William Fotheringham
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Prijs: 16,50 euro

Het verhaal:
Bijbel van een collectief Britse wielrenners en wielerliefhebbers die een collectief vormen op de populaire website velominati.com. Ze omarmen het wielrennen niet alleen als hobby, maar als een manier van leven. Het gaat ze net zo goed om de stijl en de achtergronden als de prestaties.

Het citaat:
‘Wie er goed uitziet, ligt al op snelheid’.

De Nederlandse wielerliteratuur in 60 enige verhalen
Verzameling wielerverhalen
Samensteller: Arthur van den Boogaard
Uitgeverij: Prometheus
Prijs: 24,95 euro

Het verhaal:
Arthur van den Boogaard sloot zich weken op in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag op zoek naar wielerverhalen. Deze bloemlezing is een mix van stokoude en in de vergetelheid geraakte schrijfsels, waaronder een over de vader van Willem Holleeder, die een getalenteerde fietser was.

Het citaat:
‘Komt, gij allen, wien ’t aan levenlust ontbreekt, bestijgt het rijwiel, het voertuig van Koningin Vélo, en zonder doktoren, zonder medicijnen, zonder badplaatsen, zult gij een genezen mensch worden. Hulde en lof aan onze kleine stalen Godin!’ (Frans Netscher 1864-1923).

Jean
Biografie Nederlands beroemdste wielercommentator
Auteur: Bart Jungmann
Uitgeverij: De Muur
Prijs: 19,95

Het verhaal:
Decennialang verzorgde de kleurrijke Jean Nelissen livereportages van wielerkoersen van commentaar. Volkskrantjournalist Bart Jungmann vertelt zijn levensverhaal van de wieg tot het graf, waarbij hij veel aandacht schenkt aan de laatste jaren, waarin de drank het leven van ‘De Neel’ beheerste.

Het citaat:
‘Dat ze m’n kloten kussen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf boeken om de Tour door te komen
Sluiten