Kees Leurink
Kees Leurink Sport 2 jul 2015 / 13:53 uur

Tour 2015: Deze Nederlandse helden moeten het doen

Liefst twintig Nederlandse wielrenners staan zaterdag in Utrecht aan de start van de Tour de France. En dat zijn er behoorlijk veel. Alleen Frankrijk levert meer deelnemers aan de Tour: 41 stuks.

Lees ook: De favorieten voor de gele trui

Alle Nederlanders die de Tour rijden, zijn bij voorbaat al wielerhelden, maar er zijn er altijd een paar die je extra in de gaten moet houden. Deze mannen zijn een goede aanvulling in je tourpool.

Bauke Mollema

Neerlands hoop in bange dagen. Reed al tweemaal op rij een top tien-klassering in de Tour de France en Mollema wil met zijn nieuwe, ervaren ploeg Trek wederom een gooi doen naar een mooie plek. Bij zijn nieuwe ploeg mist hij zijn sterke ploegmaat Laurens ten Dam. Maar met sterke krachten als Zubeldia, Cancellara en Arredondo is het knechtschap in goede handen. Een eindoverwinning gaat het met deze concurrentie alleen niet worden voor Mollema, helaas.

Laurens ten Dam

Dat laatste geldt ook een beetje voor Laurens ten Dam. Ten Dam reed de Tour al zesmaal. Vorig jaar was zijn succesvolste editie, blijkt ook uit zijn negende plaats. Dit jaar mist hij zijn kompaan Bauke Mollema, maar hij krijgt er met Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman wel twee sterke ploeggenoten voor terug. Vooral in de bergetappes moet Ten Dam zich laten zien. Elk jaar stemt hij zijn complete voorbereiding op de Tour de France af. Ondanks dat hij geen topfavoriet is, zou een top tien-klassering moeten kunnen voor de Groninger.

Wilco Kelderman

Vorig jaar wist Wilco Kelderman heel knap de zevende plek in de Giro te behalen, dit jaar heeft hij zich volledig gericht op zijn debuut in de Tour de France. Vorige week won hij heel verrassend het NK Tijdrijden van onder meer tijdritspecialist Tom Dumoulin; hij lijkt dus steeds beter in vorm te komen. Kelderman behoort tot een grote groep kanshebbers voor de plekken 5 tot en met 10, maar een plek daar net achter lijkt wat waarschijnlijker voor de debutant.

Steven Kruijswijk

Lotto NL/Jumbo heeft met Ten Dam, Gesink, Kelderman en Kruijswijk maar liefst drie renners in dienst die een aardig klassement kunnen rijden. Kruijswijk werd vorig jaar 15e in de Tour en heeft in de afgelopen Giro laten zien ook nu over uitstekende benen te beschikken: hij werd zevende in de Italiaanse etappekoers. Het lijkt aannemelijk dat Kruijswijk zich deze Tour vooral mag richten op dagoverwinningen.

Robert Gesink

De carrière van Robert Gesink is er eentje met veel ups en downs. Hij kreeg te maken met het overlijden van zijn vader, een hartrimtestoornis en een moeilijke zwangerschap van zijn vrouw. De laatste tijd gaat het steeds beter met Gesink en hij kan zonder zorgen de Tour in. Die onbevangenheid kan hem weleens naar een mooie plek brengen, en wellicht nog een etappezege.

Tom Dumoulin

Iedereen droomt er eigenlijk al een beetje van: tijdritspecialist Tom Dumoulin die de gele trui pakt na de eerste etappe (tijdrit) in Utrecht. Wat zou dat mooi zijn. Dan moet hij wel afrekenen met andere specialisten als Fabian Cancellara en vooral Tony Martin. Hij reed onlangs een prima Ronde van Zwitserland, al verloor hij vorige week op een verbazingwekkende manier het NK Tijdrijden, waar Wilco Kelderman uiteindelijk won. Heeft hij zich op tijd herpakt?

Overzicht

In totaal beginnen dus twintig Nederlandse renners aan de start van de Tour de France. Wie zit waar? Een overzicht.

LottoNL-Jumbo 
Robert Gesink
Wilco Kelderman
Laurens ten Dam
Steven Kruijswijk
Tom Leezer
Jos van Emden
Bram Tankink

Giant-Alpecin
Tom Dumoulin
Ramon Sinkeldam
Roy Curvers
Koen de Kort
Albert Timmer

Cannondale-Garmin 
Sebastian Langeveld
Dylan van Baarle

Astana
Lars Boom
Lieuwe Westra

Team Sky
Wout Poels

Trek
Bauke Mollema (kopman)

IAM Cycling
Stef Clement

Orica-GreenEdge
Pieter Weening

Lees ook: De favorieten voor de groene trui

Lees ook: De favorieten voor de bolletjestrui

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tour 2015: Deze Nederlandse helden moeten het doen
Sluiten