Johan van Boven
Johan van Boven Sport 19 jul 2015 / 17:30 uur

Kuyt waarschuwt Van Persie voor ‘Turkse achtbaan’

Het was een aandoenlijk gezicht zaterdagmiddag op het complex van RKSV Halsteren. Na de oefenwedstrijd VVV-Venlo-Feyenoord (2-1) schreeuwde een jongetje van een jaar of 7 beleefd naar de spelers die de kleedkamer opzochten. „Meneer Kuyt, meneer Kuyt! Mag ik met u op de foto?”

En uiteraard waren er meer supporters die een selfie met de routinier wilde maken of zijn handtekening wilden hebben. De aanwezige bewakers keken weliswaar moeilijk en deden heel druk, maar ze hoefden geen moment in actie te komen. In Turkije was Kuyt anders gewend. Als de superster van Fenerbahçe ergens zijn gezicht vertoonde, ontstond er direct massahysterie.

Lees ook: Kuip vol verwachting op Open Dag

Wat dat betreft was het Brabantse Halsteren een verademing. „Haha, met Fenerbahçe speelden we ook wel eens in afgelegen gebieden. Toch waren er altijd veel fans aanwezig, maar dat is bij Feyenoord ook het geval. Alleen de beleving van de mensen in Turkije is heel anders dan in Nederland en Engeland, dat heb ik Robin ook verteld.”

Inmiddels heeft Van Persie daar al behoorlijk aan kunnen ruiken, zowel tijdens zijn aankomst op het vliegveld van Istanbul als tijdens de presentatie in het stadion van zijn nieuwe werkgever. Maar ook gedurende het seizoen zal de van Manchester United overgekomen spits voortdurend in het middelpunt van de belangstelling staan.

Hectiek

Kuyt: „Robin belandt daar van de ene hectiek in de andere hectiek. Het is een fantastische ervaring die je het best kunt vergelijken met een achtbaan. Als het goed gaat vindt iedereen het fantastisch en als je verliest maak je minder leuke dingen mee. Maar dat hoort allemaal bij de charme van het Turkse voetbal. Ik had dat voor geen goud willen missen.”

Lees ook: RVP trapt na richting Van Gaal

Behalve dan de vreselijke aanslag op de spelersbus van ‘Fener’ in april van dit jaar. Onderweg naar het vliegveld van Trabzon vuurde een man kogels af op de bus en raakte de chauffeur in zijn hoofd. Kuyt zat op dat moment thuis, omdat hij vanwege een blessure niet was meegereisd met de ploeg. Via de televisie en uiteraard zijn telefoon kreeg hij mee wat er was voorgevallen. Tot opluchting van de gehele Turkse voetbalwereld liet de chauffeur niet het leven.

Vreselijk

„Ik was er weliswaar niet fysiek bij bij, maar zo voelde het wel”, denkt Kuyt met een teneergeslagen blik terug aan de dag van de aanslag en de periode die volgde. De competitie werd tijdelijk stilgelegd. „Het was de moeilijkste periode voor mij in Turkije en natuurlijk ook voor de club zelf. Het was vreselijk, ik hoop echt dat dit soort dingen nooit meer gebeurt.”

Natuurlijk heeft hij Van Persie ook hierover verteld. Maar het zijn de positieve verhalen die overheersten tijdens de gesprekken tussen de Katwijker en de Rotterdammer. „Want aan de andere kant heb ik natuurlijk ook prachtige dingen meegemaakt. Kampioen worden was onvergetelijk, net als de overwinningen op Galatasaray. Dan weet je niet wat je meemaakt.”

Settelen

De laatste tijd gingen de conversaties vooral over praktische zaken. Wat is de beste wijk om te gaan wonen? Waar kunnen de kinderen het best naar school? Kuyt: „Op die manier kan Robin zich snel settelen en zich concentreren op hetgeen waarvoor hij naar Turkije is gegaan: het voetbal.”

Lees ook: Feyenoordfans plannen kampioensfeest

De aanvoerder van Feyenoord hoopt een keer op bezoek te kunnen bij zijn vorige club om zijn landgenoot in actie te zien. Al wordt dat volgens Kuyt een lastig verhaal. „De president heeft gezegd dat de deur altijd voor me open staat, maar het verleden heeft me geleerd dat het vanwege de vele wedstrijden in een seizoen vrijwel onmogelijk is om ergens anders een duel te gaan bekijken. Maar als de mogelijkheid zich voordoet, ga ik zeker een keer bij Robin kijken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kuyt waarschuwt Van Persie voor ‘Turkse achtbaan’
Sluiten