Metro
Metro Sport 31 jul 2015 / 07:03 uur

Europa League: AZ wint, Vitesse hard onderuit

Er kwamen donderdagavond twee Nederlandse clubs in actie in de Europa League. AZ moest het in Turkije opnemen tegen Istanbul Basaksehir. En Vitesse moest naar Southampton, de club van trainer Ronald Koeman.

Zomeraankopen

Twee nieuwelingen hebben AZ een voortvarende start bezorgd in de Europa League. De Alkmaarse ploeg van trainer John van den Brom won het eerste duel met Istanbul Basaksehir in de derde voorronde met 2-0, door treffers van Jop van der Linden en Vincent Janssen. De zomeraanwinsten schonken AZ een goede uitgangspositie voor de return volgende week in Istanbul, waar de club een plek in de play-offs kan afdwingen.

Rode kaart

De nummer drie van Nederland speelde tegen de nummer vier van Turkije bijna de hele wedstrijd met een man meer. Terwijl veel supporters namelijk nog voor de poorten van het stadion stonden te wachten tot ze naar binnen konden, vergreep de Turkse doelman Volkan Babacan zich op de rand van het strafschopgebied aan de doorgebroken Janssen. De Schotse scheidsrechter Kevin Clancy was in de dertiende minuut resoluut. Hij stuurde de Turkse international met rood van het veld en legde de bal, na overleg met zijn assistent, op de stip. Van der Linden, overgekomen van Go Ahead Eagles, vond met links feilloos de kruising: 1-0.

Die rode kaart en strafschop waren onverwachte meevallers voor het fors gerenoveerde AZ, dat het in de openingsfase lastig had met Basaksehir. De fysiek sterke Turken waren in de eerste tien minuten twee keer dicht bij een doelpunt. Doelman Sergio Rochet, die van Van den Brom de voorkeur geniet boven nieuweling Gino Coutinho, kreeg daarna bij een schot van Stéphane Hadji ook hulp van de paal.

Hoopgevende overwinning

Hoewel AZ onwennig oogde, begon het de Europese campagne toch met een hoopgevende overwinning. De Alkmaarders gingen na rust tegen tien man op jacht naar meer doelpunten en werden na een uur beloond. Janssen schoot de bal op aangeven van Dabney dos Santos onder de ingevallen keeper van Basaksehir door: 2-0. Omdat Rochet zijn doel wel schoon hield, gaat AZ volgende week met een comfortabele voorsprong naar Istanbul.

Vernieuwd Vitesse onderuit tegen Southampton

Het vernieuwde Vitesse staat volgende week voor een loodzware opgave om voor eigen publiek te zorgen dat er komend seizoen nog Europees gevoetbald gaat worden. De club uit Arnhem verloor donderdagavond het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League vrijwel kansloos van Southampton, de club van trainer Ronald Koeman: 3-0.

Nederlanders

Voor het Nederlandse publiek was Southampton donderdag waarschijnlijk de meest herkenbare ploeg. De trainers Ronald en Erwin Koeman lieten Jordy Clasie en Maarten Stekelenburg debuteren. Oud-Feyenoorder Graziano Pellè en Dusan Tadic, ex-speler van FC Groningen en FC Twente, begonnen ook in de basis. Trainer Peter Bosz stelde slechts twee Nederlanders op in de basis, evenveel dus als zijn collega bij Southampton. De basisspelers van Southampton speelden bovendien bij elkaar meer eredivisieduels dan de basiself uit Arnhem, zochten de statistici uit.

Blessure Clasie

Pellè opende in de 36e minuut de score met een prachtige, onhoudbare knal na een goede assist van Sadio Mané. Kort voor rust veroorzaakte Rochdi Achenteh een onnodige strafschop. Hij beukte op de achterlijn Mané omver en ontving een gele kaart. De strafschop werd feilloos benut door Tadic. Bijna 1500 supporters uit Arnhem zagen hoe hun doelman Eloy Room in de slotfase eerst nog wel knap een uitbraak van invaller Shane Long stopte, maar vervolgens niet kon voorkomen dat de Ier in de rebound raak kopte. Clasie had inmiddels het veld verlaten, ogenschijnlijk licht geblesseerd.

Vitesse moet na de forse nederlaag in Engeland hopen op een wonder in de return volgende week in Arnhem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europa League: AZ wint, Vitesse hard onderuit
Sluiten