Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 1 jun 2015 / 16:19 uur

Video: Maar zeven clubs wonnen ooit de treble

Barcelona kan komende zaterdag voor een unicum zorgen door de tweede treble in de clubhistorie te winnen. Dit lukte nog nooit eerder een andere club.

Ook Juve wil treble

De Catalanen moeten dan wel eerst Juventus in de finale van de Champions League verslaan. Als de Italianen zaterdag in Berlijn winnen, dan is dat de eerste treble in de geschiedenis van de ‘Oude Dame’.

Ajax en PSV

Als een club de ‘treble’ pakt, dan wint het in één seizoen het landskampioenschap, de nationale beker en de Champions League (voorheen Europa Cup I). In 59 jaar tijd is dit nog maar zeven clubs gelukt, waaronder twee Nederlandse teams: Ajax in 1972 en PSV in 1988. Voor het complete overzicht: zie slide-show en filmpjes.

1967-Celtic

Het Schotse Celtic was in 1967 het eerste team ooit dat de treble won. Opmerkelijk: de voorgaande elf edities van de toenmalige Europa Cup I werden allemaal gewonnen door Zuid-Europese teams.

Nóg opmerkelijker: alle spelers van de ‘Lisbon Lions’ waren in een straal van 45 kilometer geboren van Celtic Park. Waaronder vedette Jimmy Johnstone, oftewel de ‘vlo’.

1972-Ajax

Ajax klopte in 1969 al stevig aan de deur in Europa. De Amsterdammers verloren toen echter de EC I-finale van AC Milan met 4-1. Een jaar later was het aartsrivaal Feyenoord dat de belangrijkste Europese clubprijs won. Ajax sloeg echter terug door de EC I maar liefst drie keer op rij te winnen.

In het seizoen 1971-1972 kwamen daar ook nog de titel bij en de beker. De treble was een feit.

1988-PSV

Het was wachten tot 1988 totdat er opnieuw een club de treble won. En weer ging een Nederlands team met de eer strijken. PSV was oppermachtig in eigen land. In Europa ging het wat moeizamer: in de kwartfinale (Bordeaux) en halve finale (Real Madrid) speelden de Eindhovenaren alle vier de wedstrijden gelijk, maar gingen ze door op grond van de uitdoelpunten.

In de finale won PSV na strafschoppen van Benfica, nadat er in de reguliere speeltijd en verlenging niet gescoord werd.

1999-Manchester United

Franz Beckenbauer ging in 1999 de lift in van het Camp Nou. De ere-voorzitter van Bayern München verliet het ereterras om op het veld de Europa Cup I uit te reiken aan zijn team. Na de landstitel en de DFB Pokal zou ‘der Rekordmeister’ ook de belangrijkste prijs pakken. Eenmaal aangekomen op de begane grond was de sfeer totaal omgeslagen.

Beckenbauer zag zijn bedroefde landgenoten en kon zijn oren niet geloven toen hij hoorde dat Manchester United de 1-0 achterstand in blessuretijd had omgebogen tot 2-1. United ging er niet alleen met de Cup vandoor, maar ook met de treble.

2009-Barcelona

Lang gold het Barcelona van Johan Cruijff van 1992 als het ‘dreamteam’, maar dat veranderde in 2009. Onder Pep Guardiola lieten de Catalanen voetbal zien van een andere planeet. De sport leek opnieuw uitgevonden te zijn en iedereen vergaapte zich aan Xavi, Iniesta Eto’o, Henry en bovenal Messi.

Alleen de voorhoede was al goed voor honderd goals en had een belangrijk aandeel in de titel, beker en Champions League.

2010-Internazionale

Hoe anders was het een seizoen later. Het Internazionale van coach José Mourinho en de Nederlandse vedette Wesley Sneijder was een stug team dat zelden de handen van de neutrale kijker op elkaar kreeg. Het leverde echter wel de eerste treble voor een Italiaans team op.

De Nerazzurri zorgden voor een daverende verrassing door in de halve finale Barça uit te schakelen en in de finale was Inter te sterk voor het Bayern München van Mark van Bommel en Arjen Robben.

2013-Bayern München

Bayern München was in 2013 de laatste club die de treble won. De Duitse club was vaak dichtbij het huzarenstukje, maar kwam dus vaak net iets tekort. Onder Jupp Heynckes lukte het eindelijk dan wel. Robben groeide uit tot held bij de Beierse formatie door in de finale tegen Borussia Dortmund het beslissende doelpunt te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Video: Maar zeven clubs wonnen ooit de treble
Sluiten