Kees Leurink
Kees Leurink Sport 11 jun 2015 / 06:55 uur

Trainingsbeesten volgende horde Oranje Leeuwinnen

China neemt dit WK ongelooflijk serieus. Ze willen zich revancheren voor zestien magere jaren. De Chinese vrouwen zijn daarom al in januari (!) op trainingskamp gegaan voor dit WK in Canada. Een voorbereiding van maar liefst vijf maanden. Ter vergelijking: Nederland bereide zich maar één maand voor.

Zie ook: Scepsis over vrouwenvoetbal snel weg bij Van Ede

Of die Chinese ijver slim is, moet blijken. De zware trainingssessies en het weinige contact met hun familie het afgelopen halfjaar hebben niet geresulteerd in een goed begin van het WK; je kunt immers ook teveel trainen. Gastland Canada zette het defensieve China in de eerste speelronde met 1-0 opzij, al was het wel via een dubieuze penalty in de laatste minuut.

Vergane glorie

Maar al dat trainen deden ze niet zomaar. De druk in China is immens, zeker omdat het land ooit een grootmacht in het vrouwenvoetbal was. In 1996 wonnen de Aziaten de zilveren medaille op de Olympische Spelen van Atlanta. Drie jaar laten grepen ze op het WK wederom net naast de eerste plaats. Na strafschoppen waren de Verenigde Staten de baas.

Deze twee teleurstellingen waren zo groot, dat de publieke belangstelling in China bijna verdween. Sponsoren haakten af en de overheid nam de meeste faciliteiten van de Chinese voetbalsters af. Pas toen coach Hao Wei in 2011 aan het roer kwam, veranderden de zaken. Veel jonge speelsters mochten het proberen met een gedisciplineerde, ietwat defensieve speelstijl. Tot nu toe nog niet heel erg succesvol; zelfs Noord-Korea staat hoger op de FIFA-ranglijst dan China.

Animo

Ook de animo voor het (vrouwen)voetbal is in China ongelooflijk laag. Er voetballen slechts 7.000 geregistreerde vrouwen, tegenover bijna 140.000 geregistreerde voetbalsters in Nederland. Een massief verschil en zeker als je ook de inwonersaantallen van beide landen tegenover elkaar zet. Misschien is het daarom wel dat Nederland het de afgelopen tijd een stuk beter doet.

Creativiteit

Oranje komt namelijk steeds beter in vorm, mede door de aanwezigheid van het supertalent Vivianne Miedema. De Drentse spits was in het openingsduel tegen Nieuw-Zeeland (1-0 winst) niet in opperbeste staat: ze kampte met migraine en vertrok gelijk na haar wissel richting het hotel. Vannacht staat ze ’gewoon’ weer in de basis, ditmaal zonder hoofdpijn.

Zie ook: Oranjevrouwen verslaan Nieuw-Zeeland

Het zal niet gemakkelijk gaan vannacht. Want ondanks alles, is het Hao Wei wel gelukt een solide verdediging neer te zetten. Het lukte Canada al niet om een velddoelpunt te maken en ook Nederland zal creatief moeten zijn om een gaatje in de defensie te vinden. Bij een overwinning plaatst het Nederlands Elftal zich officieus voor de achtste finale. Ze mogen dat om 0:00 uur proberen, een tikkeltje draaglijker dan de 03:00 uur aanvangstijd tegen Nieuw-Zeeland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Trainingsbeesten volgende horde Oranje Leeuwinnen
Sluiten